Crna Gora predsedava SEECP-om

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović preuzeo je od Turske funkciju predsedavajućeg Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.06.2010.

12:58

Default images

Vujanović je naglasio da njegova zemlja to doživljava kao veliki izazov i podsticaj za pružanje suštinskog doprinosa regionalnoj saradnji.

Vujanović je istakao spremnost Crne Gore da, u okviru sopstvenih kapaciteta, potvrdi epitet konstruktivnog i pouzdanog partnera svih država u regionu.

"Duboko smo privrženi jačanju demokratije, vladavini prava, unapređenju ljudskih prava i sloboda, odnosno zalaganju za njihovu afirmaciju širom regiona jugoistočne Evrope", kazao je Vujanović posle preuzimanja jednogodišnje funkcije od predsednika Turske Abdulaha Gula.

"Preuzimanje predsedavanja nad SEECP, koji se potvrdio kao glavni politički okvir regionalne saradnje, Crna Gora doživljava kao veliki izazov i podsticaj za pružanje suštinskog doprinosa zajedničkim naporima u koordinaciji aktivnosti za unapređenje međusobne saradnje", kazao je on.

Prema njegovim rečima, dalji razvoj regionalnog dijaloga i razmena mišljenja i ideja su od izuzetnog značaja za sve države članice SEECP.

Članovi ove regionalne organizacije su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Turska i Srbija. Ona je osnovana 1996. godine radi jačanje ekonomske i političke saradnje, unapređenja dobrosusedskih odnosa i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala.

Lideri 11 zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) su na početku današnjeg samita u Istanbulu prihvatili Sloveniju za novu članicu tog Procesa, javljaju mediji.

Slovenački predsednik Danilo Tirk rekao je da se Slovenija raduje što će sarađivati sa ostalim zemaljama regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: