Osuđeni zbog mučenja zarobljenika

Trojica od četvorice optuženih za zločin u Medaku 1991, kada je zlostavljan zarobljeni hrvatski policajac, osuđeni su na zatvorske kazne od dve i tri godine.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

12:41

Default images

Sudsko veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, donelo je ovakvu odluku, usled "posebno olakšavajućih okolnosti".

Zakon u slučaju zločina nad zarobljenikom, inače, predviđa kaznu od minimum pet godina.

Pripadnici teritorijalne odbrane SAO Krajine Milorad Lazić i Nikola Konjević osuđeni su na tri, a Mirko Marunić na dve godine zatvora, dok je Perica Đaković oslobođen.

Predsedavajuća Sudskom veću Vinka Beraha-Nikićević rekla je da je sud kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir to što okrivljeni nisu osuđivani, što su porodični ljudi i loših materijalnih prilika.

Ipak, sud je utvrdio da su Lazić, Konjević i Marunić u septembru 1991. nečovečno postupali prema pripadniku hrvatske policije Mirku Meduniću i to nakon što je položio oružje.

Sud je utvrdio da su Medunića odveli u gostonicu "Jadran" gde su ga tokom ispitivanja mučili, tukli gumenim palicama, drvenim kocem, rezali i ubadali nožem, od čega je više puta padao u nesvest.

Odbrana nije želela da komentariše presudu, a zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavljuje žalbu.

"Ohrabrujuće je što je doneta još jedna presuda za ratni zločin. Koliko god da ovaj predmet izgleda mali po obimu zločina nego oni drugi, važna je poruka koja se emituje posle svake presude, a to je da će svako kršenje humanitarnog prava u Srbiji biti sankcionisano", kaže Vekarić.

Na pitanje novinara B92, kakva se poruka šalje kada se izrekne kazna, manja od zakonse koja može biti od pet, pa čak do 20 godina, Vekarić je rekao da će tužilaštvo kroz žalbu reći šta misli o presudi.

"To je procena Sudskog veća. Mi smo tužioci i mi ćemo kroz svoju žalbu reći šta mislimo o samoj presudi, nije po zakonu da komentarišem sudsku odluku", odgovorio je on.

Suđenje za zločin u Medaku počelo je 23. novembra 2009. godine, a 2. juna ove godine Tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od gonjenja Nikole Vujnovića. Lazić, Đaković i Konjević kažnjeni su 1996. godine pred Županijskim sudom u Gospiću na po osam godina zatvora, a Vujnović i Marunić osuđeni na po šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: