Mešihat zaseda zbog "Blica"

Povodom fotomontaže u Blicu na kojoj je muftija Islamske zajednice u Srbiji prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori, održaće se sabor Islamske zajednice.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

12:32

Default images

Gostujući u Kažiprstu muftija Muamer Zukorlić je ponovio da će Mešihat podneti krivičnu prijavu protiv lista, kao i parničnu tužbu za nadoknadu štete.

"Nije prvi put da imamo sličan problem i nije prvi put da nam se neko izvinjava, ali se permanentno dešava jedna formulacija u izvinjenju: žao nam je što se neko osetio uvređenim", kaže on.

"Nikako da se desi izvinjenje direktno, onako kakva je bila uvreda - direktna. Da se kaže izvinjavamo se zato što smo to uradili, oni se uvek izvinjavaju, i u ovom slučaju takođe, zato što se neko osetio uvređenim. Opet sam ja kriv što sam se osetio uvređen. Znači žao nam je što se neko osetio uvređenim, a ne žao nam je što smo to napravili, pogrešili smo, nismo to trebali da uradimo, to je greška, to je nedopustivo“, kaže Zukorlić.

B92: Vi smatrate to izvinjenje neiskrenim?

Zukorlić: U svakom slučaju, na taj način je nedovoljno.

B92: Tužićete Blic, i rekli ste simbolički tražite 100 miliona evra. Šta je simbolično u 100 miliona evra?

Zukorlić: Simbolično je to da, da nismo rekli simbolički, to znači da bi prihvatili krst na glavu za 100 miliona evra. A ne bismo ga prihvatili ni za milijardu, onda je moralo stajati simbolički.

B92: 100 miliona evra za jednu novinu znači njeno zatvaranje.

Zukorlić: Ja apsolutno ne znam da li je to njeno zatvaranje. Ne znam kojim novcem raspolaže ta novina i apsolutno se ne bavim time. Apsolutno me to ne zanima.

B92: Zar nemate utisak da ste prekoračili granicu?

Zukorlić: Ne, apsolutno nemam nikakav utisak, zato što je pitanje povrede pitanje doživljaja, a ne pitanje merenja na kantaru i pitanje budžeta novina ili čoveka koji je našpravio tu grešku.

Inicijativa mladih: Ugrožena sloboda štampe

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da je najavom da će tužiti "Blic" zbog objavljivanja fotomontaže muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić ugrozio slobodu štampe i sekularni karakter države.

Inicijativa je u saopštenju najoštrije osudila pokušaj muftije Zukorlića da "ograniči Ustavom zagarantovanu slobodu štampe u Srbiji i postupke Mešihata Islamske zajednice kojima se ugrožava sekularni karakter države, a verske zajednice i njihova učenja stavljaju se iznad Ustava i zakona".

Inicijativa je istakla da je fotomontaža objavljena u listu "Blic" na strani "Humor" i da predstavlja uobičajenu formu karikature i političke satire, dozvoljenu po Zakonu o javnom informisanju, ali i po svim relevantnim pravnim odredbama koje regulišu slobodu štampe.

"Učestale osude novinara na novčane kazne, kao što su presude Stojanu Markoviću po tužbi Velimira Ilića ili Milošu Vasiću po tužbi Biljane Kajganić, ozbiljno ugrožavaju slobodu štampe u Srbiji i doprinose povećanju auto-cenzure", smatra ta nevladina organizacija.

U saopštenju se ocenjuje da takvo ponašanje Muamera Zukorlića predstavlja grub pokušaj uvođenja cenzure u medije u Srbiji.

"Posebno je opasna i za svaku osudu pretnja muftije Zukorlića da će pozvati građane muslimanske veroispovesti na bojkot distribucije i kupovine lista Blic. Sloboda distribucije je sastavni deo slobode štampe. Tokom devedesetih, vlast u Srbiji je sprečavanjem distribucije onemogućavala rad nezavisnih medija", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: