Novosti: Ponovo sele Rome?

Romi koji su živeli ispod mosta Gazela mogli bi da u naredne dve do tri godine dobiju stanove, uprkos suprotnim tvrdnjama gradskih zvaničnika, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

10:33

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović potpisala je u ime Vlade 8. aneks ugovora između "Puteva Srbije" i EIB, koji se odnosi na kredit za rekonstrukciju Gazele.

Ovim aneksom gradu Beogradu dat je rok do kraja godine da sastavi plan obezbeđivanja socijalnih stanova za raseljene Rome koji su živeli ispod mosta.

Gradski čelnici nisu želeli da komentarišu "novu" obavezu, ali su, kako smo nezvanično saznali, podneli pismeni prigovor Vladi Srbije.

Aneks ugovora o povlačenju kredita iz 2007. godine potpisali su predstavnici EIB i "Puteva Srbije" 25. maja, a pre 15 dana potpisom ministarke Dragutinović Vlada Srbije postala je garant sporazuma.

Prvobitno je u ugovoru predviđena obaveza grada da do 31. marta 2010. godine "sastavi plan obezbeđivanja socijalnih stanova zainteresovanim ugroženim licima", ali je aneksom dozvoljeni rok pomeren na 31. decembar.

Grad je prema ugovoru obavezan da u planu navede "planirani broj socijalnih jedinica u naredne 2-3 godine", kao i "planiranu podršku ugroženim licima od strane grada u apliciranju za socijalne stanove".

Evropska investiciona banka u martu je odobrila povlačenje prve tranše kredita od 10 miliona evra, ali je povlačenje ostatka uslovljeno potvrdom da su ispunjeni svi uslovi iz ugovora, uključujući adekvatno zbrinjavanje Roma. Ukoliko obaveza ne bude ispunjena, država će morati da ranije vrati i prvu ratu.

"Ako akcije za poboljšavanje raseljavanja zainteresovanih ugroženih lica ne budu implementirane do kraja godine, banka može da zahteva prevremeno vraćanje pozajmice uključujući i kamate", stoji u aneksu ugovora.

Od potpisivanja ugovora pre tri godine postojala su različita tumačenja o odredbi koja se odnosi na smeštaj žitelja "karton sitija". Nakon što su krajem avgusta prošle godine preseljeni u kontejnerska naselja u nekoliko opština, pojavile su se spekulacije da evropski bankari nisu zadovoljni tim uslovima i da zahtevaju smeštaj za Rome u zidanim stanovima.

U gradu su, međutim, tvrdili da bankari neće imati prigovor i da su uslovi koje su obezbedili mnogo bolji od onih u kojima su Romi do tada živeli. Iako je prva tranša kredita povučena, poslednje trzavice između grada i republike svedoče da ovaj problem još nije rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: