Dragin: Subvencije do kraja jula

Državne subvencije poljoprivrednicima će ove godine biti isplaćene do kraja jula, što je ranije nego ikada do sad, kaže ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

16:51

Default images

"Trenutno je Ministarstvo isplatilo polovinu subvencija", kazao je on.

Dodao je i da je poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju za smeštaj zrnastih proizvoda, a najviše pšenice, obezbeđen prostor javnih skladišta za ukupno 300.000 tona robe.

"To će omogućiti poljoprivrednicima koji ne budu bili zadovoljni cenom nakon žetve da uskladište svoj proizvod i na osnovu njega, a ne hipoteke na kuću ili zemlju, uzmu kredit sa kamatom od tri odsto na godišnjem nivou", rekao je Dragin.

Ministarstvo planira, kako je istakao, da na jesen pomogne poljoprivrednicima u nabavci NPK đubriva, kao što je to urađenio sa 300.000 tona azotnih đubriva početkom godine.

Dragin je kazao da će država pratiti i "način na koji se veliki sistemi ponašaju prema poljoprivrednim proizvođacima prilikom otkupa" i pozvao sve poljoprivrednike da inspekciji prijave sve nepravilnosti prilikom otkupa.

Govoreći o štetama u poljoprivredi, nastalim zbog vremenskih nepogoda, on je naveo da su "poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede na terenu" i da je utvrđuju.

Dragin nije mogao da kaže kada će biti završena procena i utvrđena visina štete, odnosno površina na kojoj se nalaze uništeni usevi, ali je podsetio da bi poljoprivrednici bolje prošli da su osigurali rod, jer Ministarstvo poljoprivrede sa 40 odsto subvencioniše premije osiguranja useva.

"Ministarstvo će insistirati kod Vladinog tela koje je nadležno za elementarne nepogode, a nalazi se u Ministarstvu za infrastrukturu, da se pomogne poljoprivrednicima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, "Ministarstvo poljoprivrede je već ranije pri davanju subvencija računalo sve poljopriverednike koji su pretrpeli velike materijalne štete od poplava kao poljoprivrednike koji organizuju svoju proizvodnju u marginalnom području i obezbedilo da bez dodatnih uslova dobiju subvencije".

Dragin očekuje da će žetva pšenice početi treće nedelje jula, zbog čega Ministarsvo do tada ne može da proceni štete koje su obilne kiše nanele toj žitarici.

"Ukoliko se ova kiša zaustavi tokom sutrašnjeg dana na severu Srbije to će u mnogome doprineti da šteta ne bude velika, ali ako se kišni period nastavi možemo da očekujemo štete ne samo od poleganja pšenice, nego i od bolesti", kazao je on.

Ministar poljoprivrede je istakao i da trenutno niko ne može da proceni kako će i da li će vremenske nepogode u zemlji, ali i uEvropi, uticati na povećanje cene poljoprivrednih proizvoda, jer se one formiraju na svetskoj berzi, a kako je dodao, još se oseća i uticaj svetske ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: