Irska: Istorijski poziv Kraljici

Irski premijer Brajan Koven pozvao kraljicu Elizabetu Drugu u Dablin, jer su poboljšani odnosi otvorili put za prvo putovanje u Irsku jednog britanskog monarha.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

23:34

Default images

"Sada nema prepreka za normalnu razmenu poseta na nivou šefova država između prijateljskih susednih država", rekao je Koven makon susreta sa Dejvidom Kameronom

"Mislim da bi to bila dobra stvar", rekao je Koven govoreći o poseti kraljice i naglasio da bi do nje moglo doći pre isteka mandata predsednice Republike Irske Meri MekAliz krajem 2011.

Izvor iz Bakingemske palate saopštio je da ne komentarišu unapred planove putovanja kraljice.

Sve važne irske partije podržavaju mirovni proces, ali neke nacionalističke grupe se protive poseti kraljice Elizabete Druge, među kojima i Šin Fein.

Ostrvo Irske, podseća Rojters, kojim su nekada vladala Velika Britanija, raspalo se 1920-tih na Slobodnu državu sa 26 okruga i šest okruga koji su ostali u sastavu Ujedinjenog kraljevstva.

Slobodna država postala je kasnije Republika Irska, a ostatak su postali Severna Irska.

U sukobu većinski katoličkih boraca za ujedinjenu Irsku i protestantskih grupa koje su podržavale ujedinjenje Severne Irske sa Velikom Britanijom, tokom tri poslednje decenije 20 veka ubijeno je 3.600 osoba.

Mirovnim dogovorom postignutim 1998. uglavnom su okončana nasilja i britanska i irska vlada sada tesno sarađuju u cilju ukidanja aktivnosti ekstremista koje su od prošle godine ponovo ojačale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: