Savet Evrope protiv zabrane burki

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izjasnili su se protiv zabrane nošenja nikaba i burki u Evropi.

Izvor: Beta

Sreda, 23.06.2010.

19:04

Default images

U rezoluciji koja je usvojena posle debate o islamu, islamizmu i islamofobiji, preporučuje se članicama SE da "ne usvoje opštu zabranu nošenja nikaba i burki".

Parlamentarci su istakli da treba zaštititi "slobodan izbor žena da nose versku odeću" i aplovali da treba "voditi računa da muslimanke imaju istu mogućnost da učestvuju u javnom životu i obavljaju obrazovne i profesionalne aktivnosti".

Međutim, kako se ističe, pravne restrikcije se mogu opravdati iz bezbednosnih razloga ili kada funkcija nalaže versku neutralnost ili da se onome ko je obavlja vidi lice.

Poslanici Parlamentarne skupštine SE su apelovali na migrante koji pripadaju kulturnoj manjini u zemlji u kojoj žive "da se ne izoluju i da ne nastoje da uspostave paralelno društvo".

Od Švajcarske se traži da poništi zabranu izgradnje minareta, nazivajući tu odluku diskriminatorskom za muslimane koji žive u toj zemlji, navodi se u tekstu koji je usvojen trećeg dana redovnog zasedanja Parlamentarne skupštine SE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: