Tadić: EU da kaže da li želi Balkan

Evropska unija mora jasno da kaže da li želi da primi u članstvo zemlje Balkana, poručio Boris Tadić u Istanbulu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 23.06.2010.

11:34

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić učestvuje na samitu šefova država Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Istanbulu.

On je pri tom poručio da Evropska unija mora jasno da kaže da li želi da primi u članstvo zemlje balkanskog regiona i da li je spremna da im na tom putu pomogne.

Tadić je najavio da će prisustvati obeležavanju 15. godišnjice zločina u Srebrenici i podsetio da je Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom se taj zločin osuđuje, istakavši da nijedan parlament nikada nije uradio nešto slično.

Predsednik Tadić založio se u Istanbulu za punopravno članstvo svih zemalja regiona u EU. On je poručio da‚ će jedino kada cela jugoistočna Evropa bude u potpunosti integrisana u EU obećanje o miru najavljenom posle hladnog rata biti u potpunosti i ispunjeno.

“Biću veoma direktan. Evropska unija mora da nam kaže da li nas želi i da li je spremna da i na praktičnom planu radi sa nama kako bi ispunili preuzete obaveze. Evropa bi trebalo da nam iskreno odgovori, bez izgovora. Svi imamo svoje prepreke, ali se sa njima suočavamo. Ne dozvoljavamo da one budu izgovor da ne činimo ništa”, poručio je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da Srbija "nikada ni pod kojim uslovima", neće promeniti svoj principijelan stav o Kosovu i dodao da Srbija smatra da je "dijalog jedini način da se garantuje dugoročan mir u regonu".

On je upozorio na ugroženost srpskih svetinja na Kosovu i na pokušaje vlasti u Prištini da veštački odvoje deo srpskog nasleđa.

Tadić se založio za nastavak pregovora o rešenju za Kosovo, ocenjujući da će se prilika za to otvoriti posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti.

Najvljujući svoje prisustvo na obeležavanju 15. godišnjice zločina u Srebrenici, Tadić je rekao da se sve nacije moraju osećati odgovorno zbog stvari koje su pojedinci činili u njihovo ime, kako bi proces pomirenja bio okončan.

“Bio sam u Srebrenici na desetu godišnjicu masakra i ponovo ću otići ovog jula na 15. godišnjicu. Takođe uložio sam napore koji su doveli do toga da Skupština Srbije usvoji deklaraciju o Srebrenici, koja je nedvosmisleno osudila zločin nad Bošnjacima koji se tamo desio, uz izražavanje saučešća i izvinjenja porodicama žrtava”, podsetio je Tadić.

On je ocenio i da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude prioritet zemalja u regionu i da su transnacionalne kriminalne mreže najveća opasnost za prosperitet jugoistočne Evrope.

Niko neće ostati izvan zakona, rekao je Tadić i dodao da će policija i pravosudni organi u Srbiji nastaviti da "neumorno gone vođe kriminalnih grupa i njihove saradnike".

Predsednik Srbije je ocenio da je u borbi protiv organizovanog kriminala neophodna jača regionalna saradnja.

Tadić sa Gulom, Erdoganom i Vujanovićem

Predsednik Srbije je na marginama samita šefova država i vlada zemalja članica SEECP-a imao bilateralne susrete sa predsednikom i premijerom Turske Abdulahom Gulom i Redžepom Taipom Erdoganom.

Predsednik Tadić se u Istambalu sastao i sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, koji ga je pozvao u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori 6. i 7. jula.

Gul, Tadić i Vujanović su po završetku samita SEECP-a održali i zajedničku konferenciju za novinare, budući da je Turska danas Crnoj Gori predala jednogodišnje predsedavanje SEECP-a, dok će Srbija na čelu te regionalne inicijative biti od juna 2011. godine.

U završnoj deklaraciji koju su na samitu SEECP-a usvojili šefovi država i vlada regiona ističe se značaj nastavka evropskih i evroatlantskih integrativnih procesa i jačanja saradnje i dobrosusedskih odnosa u regiji.

U deklaraciji se pozdravlja napredak koji su pojedine države regiona načinile u procesu evropskih integracija.

"Istakli smo našu posvećenost evropskim i evroatlantskim perspektivama jugoistočne Evrope, u zavisnosti od aspiracija pojedinih zemalja, jer je to, kako verujemo, najbolji način da se postigne trajni mir i stabilnost kao i socijalno-ekonomski razvoj regiona", navodi se u deklaraciji.

"Istakli smo čvrsto uverenje da naše zajedničko kulturno i istorijsko nasleđe kao i vrednosti i ciljevi koje delimo stvaraju dobar osnov za transformisanje našeg regiona u prostor mira, prijateljstva, stabilnosti i prosperiteta", stoji u deklaraciji.

Naredni samit SEECP biće održan u Crnoj Gori u junu sledeće godine, nakon čega će predsedavanje tom inicijativom preuzeti Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: