Pola miliona na paviljonu Srbije

Više od pola miliona ljudi dosad je posetilo srpski paviljon na "Ekspu 2010“ u kineskom gradu Šangaju.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

14:39

Default images

Inspirisan vremenom, paviljon Srbije je smešten pored belgijskog, čiji je lajt motiv Evropska unija, kojom će ta zemlja predsedavati od jula.

Sa šarama tradicionalnog ćilima, kockasti paviljon Srbije noću svetli, a danju u radno vreme sajma, Kinezi u redovima čekaju da uđu. Kako su rekli predstavnici Turističke organizacije Srbije, paviljon naše zemlje je do početka juna posetilo 500.000 ljudi.

Spolja tradicionalan, ali moderan, srpski paviljon goste dočekuje porukom „Srbija zna vreme“ i gostima, mahom Kinezima, predstavlja Milutina Milankovića, čoveka koji je izmislio najprecizniji kalendar ikad.

Kroz hodnik - foto galeriju sa koje se, uz prizore Beograda i Srbije, smeše Ana Ivanović, Jelena Janković, Novak Đoković, Milorad Čavić, dolazi se do centralnog dela paviljona, kojim dominira "vremenska mašina“.

Ta sprava sa zupčanicima, koja liči na mehanizam sata, oživljena je svetlosnim efektima i posetioci paviljona se najviše zadržavaju baš na tom mestu.

Iznad svetlećeg podijuma, gostima se sa video bima obraćaju mladi iz Srbije koji predstavljaju svoje viđenje vremena, a njihove poruke ispisane su na engleskom i kineskom jeziku.

Red je i na izlazu iz srpskog paviljona, za "carinskim pultom“: apsolutni hit na sajmu su "Ekspo pasoši“, u koje posetioci dobijaju pečate zemalja koje su posetili u Šangaju, pa do danas više od pola miliona Kineza u svom "pasošu“ ima pečat Srbije.

Očekivano za Kinu, na "Ekspu“ u Šangaju vrvi od posetilaca: do danas, sajam je posetilo više od 17 miliona ljudi, a samo tokom današnjeg dana broj posetioca dostigao je 398.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: