Poljoprivrednici najavljuju štrajk

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi najavio je da će krajem septembra organizovati generalni štrajk ukoliko se ne potpiše poseban kolektivni ugovor.

Izvor: Beta

Utorak, 22.06.2010.

14:31

Default images

Predsednik Dragan Zarubica kaže da su tražili da se preduzmu radikalnije mere, jer ugovor još nije potpisan, iako je trebalo da bude još pre godinu i po.

"To znači da neće biti osnovnih životnih namirnica. To je jedini način da se nadležni primoraju da razgovaramo", kazao je Zarubica.

Sindikat je sa Unijom poslodavaca Srbije još 2007. godine dogovorio veći deo sadržaja kolektivnog ugovora i ostalo je da se usaglasi deo koji se odnosi na visinu zarada i uvećani deo za rad nedeljom.

U međuvremenu, Unija poslodavaca nije, kako tvrde u Sindikatu, dostavila svoje predloge, sastanci su otkazani i ugovor do sada nije potpisan.

Na konferenciji je rečeno da je najgore stanje u primarnoj poljoprivredi, da poslodavci radnicima preko računa uplaćuju samo minimalnu zaradu, a ostalo "na ruke", da se radnicima ne plaća prekovremeni rad.

Ukazano je i da država ne subvencionira proizvodnju mleka, voća i povrća, da je cena mleka ista kao i prošle godine, iako su svi imputi, posebno nafta, značajno poskupili od prošle godine (nafta sa 70 na 110 dinara po litru).

Kako je saopšteno, problem je i loša privatizacija, jer je od 254 privatizovana preduzeća u primarnoj poljoprivredi, u oko 20 odsto ugovor raskinut, a ta preduzeća su ostala devastirana sa milionskim gubicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: