Dežer: EU pomaže građanima Srbije

EU nastavlja da podržava Srbiju kako bi unapredila život građana i tako je učinila svojim pridruženim članom, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

14:13

Default images

Dežer je, na ceremoniji dodele 54 specijalnih vozila za transport medicinskog otpada, podsetio da EU već 10 godina podržava zdravstveni sektor Srbije.

"Ovo je deo naše podrške koji se vidi", rekao je Dežer i naveo činjenicu da se u Srbiji godišnje proizvede 48.000 tona medicinskog otpada, i to 9.000 tona opasnog otpada, od čega je dve trećine čak i zarazno.

Vozila u vrednosti 600.000 evra su deo donacije od šest miliona evra iz sredstava Instrumenta predpristuopne pomoći za drugu fazu skladištenja medicinskog otpada.

"Postoji visok nivo rizika kada je reč o odlaganju takvog otpada i zato je važno uložiti poseban napor i dobro organitzovati ceo sistem", rekao je Dežer.

On je naglasio da će se projektom obuhvatiti i postavljanje sterilizatora sa parom u medicinskim ustanovama, drobilice za igle i skalpele, kao i obuka osoblja za rukovanje medicinskim otpadom.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je da je za svaki sistem zdravstva veliki izazov rukovanje medicinskim otpadom.
(Tanjug)
"Upravljanje medicinskim otpadom je veoma komplikovan i važan posao. Svakoga dana naš posao inače težak podrazumeva rad u više od 300 ustanova u državnom vlasništvu i više od 3.000 u privatnom vlasništvu. Stvaranje materija koje mogu da ugroze životnu okolinu predstavljaju svakodnevni izazov", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je rekao da se ovaj značajan projekat izvodi uz partnerstvo sa EU, ali i Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Vozila za transport medicinskog otpada namenjena su kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, Institutu za javno zdravlje Srbije, Zavodu za javno zdravlje Leskovac i Opštoj bolnici Subotica, dok će 47 manjih vozila, između ostalih, dobiti Veterinarski fakultet i Vojnomedicinska akademija.

U okviru projekta "Upravljanje medicinskim otpadom" finansiranim od strane Evropske unije obezbeđena su vozila koja će prevoziti infektivni medicinski otpad od mesta nastajanja do mesta njihovog definitivnog pretvaranja u običan komunalni otpad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: