VAC potvrdio preuzimanje "Ardosa"

Medijska grupa VAC potvrdila saznanja B92 da je preuzela "Ardos" koji je vlasnik 25 odsto "Novosti", ali ponavlja da ostaje pri odluci da se povuče iz Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

11:48

Default images

Vladajuća koalicija zatražila od nadležnih organa i tužilaštva da utvrde odgovornost vlade Vojislava Koštunice u spornim privatizacijama Luke Beograd i "Novosti".

VAC navodi se da, nakon "Ardosa", na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom, namerava da preuzme i dva društva koja takođe imaju učešće u "Novostima".

VAC podseća da je iz svojih sredstava obezbedio novac za kupovinu oko 62,4 odsto Novosti preko ta tri društva i da sada pokušava da osigura svoje vlasništvo. Preuzimanje ovih kompanija, kako navodi VAC, predstavja sastavni deo poslovne politike povlačenja iz Srbije.

Podsetimo, osim "Ardosa" akcije "Novosti" kupile su i firme "Trimaks investment" i "Karamat holdings" koje su u vlasništvu biznismena Milana Beka.

VAC podseća i da je odobrenje o preuzimanju "Novosti" pokušao da dobije od komisije za zaštitu konkurencije u januaru 2009. i januaru ove godine pokušao i da je, pošto se to nije desilo, zavisi od jednog srpskog tajkuna protiv koga je u aprilu ove godine pokrenuo arbitražni postupak .

Redakcija "Novosti" sinoć je prosledila saopštenje, kako se navodi advokatske kancelarije beogradskih vlasnika firme "Ardos", u kojem se navodi da je VAC na prevaru i mimo zakonskih propisa, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima tu firmu. Kako se navodi, VAC je na isti način pokiušao da preotme i drugu firmu, ali u tome nije uspeo.

U saopštenju se traži od Komisije za zaštitu konkurencije da saopšti da li je donela odluku o preuzimanju "Novosti".

Od predsednice komisije Dijane Marković- Bajalović nismo uspeli da dobijemo izjavu, ali nam je u izjavi prošlog četvrtka rekla da takva odluka nije doneta.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od države da saopšti sa kim deli vlasništvo kapitala Kompanije Novosti i da preuzme odgovornost za sudbinu ove značajne medijske kompanije i zaposlenih.

"Privatizacija 'Večernjih novosti' obavljena je netransparentno, što za posledicu ima dešavanja čiji smo svedoci poslednjih meseci", navodi se u saopštenju .

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević u izjavi za B92 preošle nedelje rekao je da je pokrenut pretkrivični postupak u slučaju privatizacije "Novosti", a posle izjave Stanka Subotića o brojnim nepravilnostima u tom postupku.

Podsetimo, B92 je sinoć objavio preuzimanje akcija "Novosti" koje pripadaju firmi "Ardos", u vlasništvu Milana Beka. Iz "Ardosa" tvrde da je u pitanju prevara.

Preuzimanje "Novosti" tema i u Skupštini

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija zatražila je od nadležnih organa i tužilaštva da preduzmu odgovarajuće mere i utvrde odgovornost vlade Vojislava Koštunice u spornim privatizacijama dnevnog lista "Novosti".

Kolundžija je, koristeći pravo da predstavnicima vlasti na sednici parlamenta postavi poslaničko pitanje, ukazala da je privatizacija tih preduzeća obavljena u vreme vlade Vojsilava Koštunicie, što proizilazi iz odgovora na ranije postavljena pitanja.

Poslanici Srpske radikalne stranke su, takođe, od nadležnih zatražili da utvrde šta je istina u vezi privatizacije lista "Novosti", a povodom pisanja pojednih medija da je VAC preuzeo deo akcija tog dnevnog lista.

Radikali su naveli i da je direktor te medijske grupacije Bodo Hombah rekao da mu je predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će VAC preuzeti deo "Novosti" i pitali odakle Tadiću pravo da se meša u privatizaciju bilo kog preduzeća u Srbiji.

Reagujući na to, Kolundžija je navela da Tadić nije mogao da ima nikakve veze sa tom privatizacijom i zatražila da se poslanička pitanja ne zloupotrebljavaju tako što se iznose neistine, koje imaju za cilj da se relativizuje i umanji odgovornost onih koji su za to zaista odgovorni.

Šefica poslaničkog kluba ZES je konstatovala da je direktor agencije za privatizaciju u tom periodu bio kadar DSS-a, a da je on sada drugi čovek u "Novostima".

DSS: Koštuničina Vlada poštovala zakon

"Vlada Srbije se dok je predvodio premijer Vojislav Koštunica u procesima privatizacije uvek pridržavala zakona", izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

Portparol DSS-a u odgovoru Kolundžiji navodi da su Večernje novosti bile srpska firma dok je DSS bio u vladi, a nakon toga stvari su se promenile.

"Sada vidimo da predstavnici VAC-a saopštavaju javnost Srbije da im je neko obećao da će pored 'Politike' i 'Dnevnika', preuzeti i 'Novosti'", kazao je Petković.

On je dodao da, poštujući značaj stranih investicija, DSS, i kada je bio u Vlasti, ali i sada kada je u upoziciji, smatra da "Novosti" treba da ostanu srpske novine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: