Avganistanci podležu drogama

Sve više Avganistanaca, suočeno sa ratom i siromaštvom, okreće se drogama poput heroina i opijuma.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

08:10

Default images

Skoro tri odsto građana starosti između 15 i 64 godine zavisno je od droga, dok je u 2005-oj godini bilo 1,4 odsto zavisnika, navodi se u izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal.

"Svi smo svedoci ove velike tragedije i svesni smo sve većeg broja zavisnika u gradovima i provinciji", rekao je ministar za suzbijanje narkotika, Mohamed Ibrahim Azhar.

Skoro milion Avganistanaca redovno uživa droge, uključujući i kanabis i lekove za smirenje.

"Uticaj ove pošasti na pojedince je strašan, ali isto tako trpi cela zajednica. Iako je izvestan napredak postignut, što je ohrabrujuće, postoji još programa koji treba da pomognu narkomanima da prevaziđu svoj problem. Naravno, samo to nije dovoljno", izjavio je predstavnik UN za Avganistan, Robert Vatkins.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, Avganistan, Rusija i Iran, zemlje su sa najviše zavisnika od droge u svetu.

U Avganistanu se godišnje priozvodi 90 odsto opijuma koji se prodaje u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: