Josipović: Bolji odnosi sa Srbijom

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je jedan od njegovih prioriteta dalje unapređenje odnosa sa Srbijom, koji su u usponu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.06.2010.

16:38

Default images

On je istakao da se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem sastao nekoliko puta i da probleme rešavaju na prijateljski način.

"Odnosi Hrvatske i Srbije su svojevrsna okosnica saradnje, trajnog mira i stabilnosti u regionu“, rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik je rekao da planira posete Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, čime realizuje "svoje duboko uverenje da bez dobrih susedskih odnosa nema trajnog mira i stabilnosti u regionu".

Josipović je naveo da je Hrvatska svoju tranziciju u modernu evropsku državu zacrtala kroz ostvarenje dva strateška cilja - članstvo u EU I NATO i istovremeno radi na unapređenju saradnje sa susedima "kako bi svi zatvorili bolno poglavlje nedavne prošlosti i osigurali trajni mir i sigurnost u regiji".

"Hrvatska je učinila veliki iskorak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. U borbi protiv organizovanog kriminala smo ostvarili čvrstu saradnju sa nadležnim institucijama u državama iz okruženja. Hrvatska i srpska policija su osnovale zajednički ured za borbu protiv organizovanog kriminala koji je u zvaršnoj fazi formiranja“, kazao je Josipović.

Josipović je izjavio da nije kriv nijedan narod u ratovima devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, već da su krivi pojedinci kojima je dokazano da su izvršili zločin i za to moraju biti kažnjeni.

Govoreći u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina, Josipović je rekao da je to bila "plemenita pobuda odbrane od agresije i legitimna odbrana svoje teritorije".

Josipović je naveo da je u njemu "učinjen niz individualnih zločina nad ljudima drugog etničkog porekla, pre svega nad Srbima iz Hrvatske, ili ljudima drugačije vere i mišljenja“.

Josipović je kazao da proces kažnjavanja ratnih zločina u Hrvatskoj još nije gotov i da zločin ne zastareva.

"Mnogu procesi, posebno kada se radi o procesima koji su protiv Srba u Hrvatskoj vođeni u prvim godinama nakon sticanja nezavisnosti, ponovo se otvaraju. Gde god postoje dileme o korektnosti suđenja, držimo pravednim da se ono ponovi“, rekao je predsednik Hrvatske.

Govoreći o povratku izbeglica u Hrvatsku, Josipović je rekao da su "Hrvatska i Srbija intenzivirale saradnju ne bi li se našlo adekvatno rešenje za dobrovoljni povratak preostalih izbeglica srpske nacionalnosti u Hrvatsku, ali i drugih izbeglica u regionu".

On je podsetio da su na regionalnoj konferenciji u Beogradu postavljeni principe za dovršenje tog procesa.

"U procesu smo identifikacije stvarnog broja onih koji žele da se vrate i utvrđivanja njihovog stvarnog statusa i potreba. Razgovara se o modalitetima kojima bi se našlo konačno rešenje za sve situacije u kojima se nalaze preostale izbeglice“, podvukao je Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: