Modernizacija Rafinerije u Pančevu

U Rafineriji nafte Pančevo počela je modernizacija i izgradnja postrojenja za proizvodnju goriva, u koju će Naftna industrija Srbije uložiti 467 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

16:21

Default images

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je na početku radova da će 397 miliona evra biti uloženo u kompleks za hidrokreking i hidroobradu.

70 miliona evra biti uloženo u postrojenje za proizvodnju vodonika. "Postrojenje bi trebalo da bude završeno u trećem tromesečju 2012. godine", kazao je on.

Modernizacija pančavačke rafinerije, istakao je Škundrić, omogućiće povećanje prerade nafte u Pančevu na 4,8 miliona tona godišnje i da NIS u potpunosti pređe na proizvodnju motornih benzina i evrodizela 5 po evropskim ekološkim standardima.

Kako je rečeno, posle dostizanja projektovanih kapaciteta, obim proizvodnje motornih benzina iznosiće 638.000 tona godišnje, a proizvodnja domaćeg evrodizela biće povećana sa 230.000 tona na 1,5 miliona tona godišnje.

Škundrić je kazao i da će savremen sistem prečišćavanja u novom postrojenju u Rafineriji u Pančevu omogućiti smanjenje zagađenja pri preradi nafte.

Kako je rekao, rekao da će u okviru projekta biti izgrađeno i modernizovano 19 novih industrijskih objekata.

"Biće ugrađeno oko 5.400 tona čeličnih konstrukcija, 137 kilometra cevovoda, 580 kilometara kablova", rekao je on.

Škundrić je dodao i da će izgradnja novog postrojenja omogućiti povećanje prihoda od 270 miliona do 300 miliona evra na godišnjem nivou.

Generalni direktor Gasprom njefta Aleksandar Đukov izjavio je da su utvrđeni tehnološki parametri projekta, izvođač, ugovorena je isporuka opreme i pripremljeno gradilište.

On je ocenio da će izgradnja pogona povećati proizvodnju i konkurentnost NIS-a i doprineti da bude lider na tržištu Balkana.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar životne sredine Oliver Dulić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Kompleks hidrokrekinga i hidoobrade je najveći objekat modernizacije rafinerije, koji predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su Srbija i Gasprom nejft potpisale u decembru 2008. godine.

Taj ugovor je deo međudržavnog sporazuma Rusije i Srbije u oblasti energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: