Prva veletržnica u Beogradu

Projekat “Veletržnica” obezbedio bi bolji razvoj poljoprivrede u Srbiji, veći asortiman robe, snižavanje cena, rast izvoznog potencijala, ali i veće prihode.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

16:12

Default images

Studija o neophodnosti veletržnice je urađena, i uskoro bi prva veletržnica u Srbiji trebalo da počne da se gradi u Beogradu.

Beograd je jedini evropski grad sa više od milion stanovnika koji nema veliku modernu pijacu pod krovom, veletržnicu.

U Srbiji je poznat pojam kvantaška pijaca, i ona postoji u većini gradova, ali kako izgleda organizovana institucija za trgovanje na veliko povrćem, mlekom ili cvećem, čak i oni koji su svakodnenvno na pijacama malo znaju, a mnogi nisu sigurni ni da li bi to unapredilo njihov posao.

"To znači nešto za one koji imaju preko 100 hiljada. Ja ne bih njima davala, zato što sam ovde prisutna 24 godine, ja imam svoje mušterije“.

"Nama bi mnogo značilo kad bi znali da će da otkupe i da odvezu, mi bismo i kući mnogo više uradili. Ovako se borimo, dođemo na tezgu da uzmemo neki dinar više“.

"Nama u Užicu to ništa ne bi značilo, ko bi bio u stanju da to nosi u Beograd i Novi Sad. A oni to ne bi kupovali ovuda, nije to Vojvodina da neko proizvede na tone šargarepe“.

"Ja i moje gazdinstvo smo spremni da uđemo u neke investicije za izgradnju tih tržnica, tih berzi. Nama odgovara da to budu proizvodno prodajne berze“.

Srbija ima velike potencijale za razvoj agrobiznisa, ali problem je u logistici tako da ti kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni. Izgradnjom Veletržnice ovaj problem može biti rešen.

"Veletržnica predstavlja značajan projekat koji ima ogroman potencijal, koji nudi tržištu ono što je potrebno u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Nudi jedinstven nastup proizvođača, unificiranu ponudu proizvoda, dovoljne količine u dovoljnom kontinuitetu, i samim tim predvidivost za poslovanje lica koja nabavljaju svoju robu na veletržnicama“, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Više o ovoj temi pogledajte u emisiju Uvećanje, koja se emituje večeras u 20 časova na našem Info kanalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: