Jeremić: Kosovo otvoreno pitanje

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je za evropsku budućnost zapadnog Balkana značajna saradnja zemalja u regionu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.06.2010.

15:14

Default images

On je ocenio da je ta saradnja dobra a da je Kosovo ostalo jedino otvoreno pitanje.

"Za evropsku budućnost zapadnog Balkana od suštinskog je značaja održavanje dobrih odnosa suseda. Ključni bilateralni odnosi u našem delu sveta počeli su vidljivo da se poboljšavaju", rekao je Jeremić.

"Regionalna saradnja nikada nije bila tako čvrsta kao što je danas. Čak i prema izazovnim pitanjima, treba da pronađemo načine da radimo zajedno", dodao je Jeremić i naveo brojne susrete lidera u regionu, kao i nedavne sastanke predsednika Srbije Borisa Tadića s bosanskim zvaničnicima.

Jeremić je dodao da je regionalna saradnja postala "komplikovanija" zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, Kosovo ostaje otvoreno pitanje i Srbija nastavlja "isključivo mirne" i diplomatske načine rešavanja tog spora.

Šef diplomatije je rekao da je Srbija spremna za dijalog koji bi uključio "neka praktična pitanja", kao što su povratak izbeglica na Kosovo, obrazovanje, zdravstvena zaštita, telekomunikacije, privatizacija preduzeća, kao i zaštita srpskih verskih mesta.

Jeremić je ponovio da je "glavni strateški prioritet Srbije ulazak u Evropsku uniju" i dodao da bi bilo dobro da se zahtev Srbije za članstvo u EU uputi Evropskoj komisiji na razmatranje u skorijoj budućnosti.

Srpski ministar je podsetio da je Srbija privržena principima OEBS-a, uključujući zaštitu i promociju ljudih prava, sloboda, ekonomske i ekološke saradnje, nepovredivost međunarodno priznatih granica, kao i održavanje mira i stabilnosti u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: