UNS: Ugrožena tajnost izvora

Garantovana tajnost novinarskih izvora biće ugrožena ako Skupština usvoji zakon o elektronskim komunikacijama, kažu na okruglom stolu u organizaciji UNS-a.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.06.2010.

14:38

Default images

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila je da je predloženi zakon pretnja za novinarsku profesiju i otvara mogućnost zloupotrebe.

Smajlovićeva je rekla da su predloženim zakonom "izvrdani" javna rasprava i evropski standardi, i da bi Skupština trebalo da odbaci taj predlog.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da podaci o ostvarenoj komunikaciji koji po zakonu mogu biti zadržani, jesu ulaženje u njen sadržaj jer će, kako je naveo, omogućiti da se zna kada je, koliko dugo, sa kim, s kog broja i odakle je novinar razgovarao.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski koji je bio član radne grupe za izradu Zakona o elektronskim komunikacijama, rekao je da je radna verzija tog zakona predviđala da je uvid u ostvarenu elektronsku komunikaciju moguć samo na osnovu odluke suda.

Veljanovski tvrdi da se posle javne rasprave mimo uvida javnosti dogodilo da se iz predložene radne verzije izbriše da je policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji za uvid u ostvarenu komunikaciju potrebna odluka suda.

Predloženi zakon ima "orvelovske" elemente, ocenio je Veljanovski i upitao šta vredi garatovana tajnost novinarskog izvora ako neko može da prati s kim je novinar razgovarao.

"Ne sporimo da službe treba brzo i efikasno da rade svoj posao ali to ne sme da se radi bez civilne kontrole i odluke suda", rekao je Veljanovski i dodao da samo može da se spekuliše ko je vršio pritisak da se promeni radna verzija zakona.

Prema rečima potpredsednika Izvršnog odbora UNS-a Slavoljuba Kačarevića, javnost nije imala priliku da utiče na predloženi zakon jer je u Skupštini razmatram po hitnom postupku i u atmosferi sličnoj onoj iz prošle godine kada je usvojen Zakon o informisanju.

Kako je naveo, "stižu glasine" da je bilo pritisaka kada je reč o spornom rešenju, a da je žurba u donošenju tog zakona pokušaj da se prikriju "nezakonitosti" u odluci o liberalizaciji tržišta telekomunikaca i prodaji Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: