Štrajk lekara domova zdravlja

Lekari beogradskih Domova zdravlja stupili su u štrajk upozorenja, u vidu jednočasovne obustave rada, koja neće važiti za hitne pacijente.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

11:51

Default images

Štrajk su pokrenuli, kako kažu, pre svega u interesu pacijenata kojima, zbog normi koje je postavila država, nisu u mogućnosti da pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Štrajk doktora u Domovima zdravlja podrazumeva jednočasovnu obustavu rada, u prepodnevnoj smeni od 11 do 12 i od 17 do 18 sati u poslepodnevnoj smeni.

Lekari će se za to vreme nalaziti u svojim ordinacijama i primati hitne slučajeve

"Štrajk upozorenja je organizovan zbog velikog nezadovoljstva doktora, pre svega lošom organizacijom rada u pojedinim domovima zdravlja, zbog prekomernog administriranja, zbog nagomilanih problema na koje smo čestio ukazivali. Inicijalna kapisla da stupimo u štrajk upozorenja, to je bila najava gradskog sekretarijata da će se domovima zdravlja produžiti radno vreme i uvesti obavezne radne subote za sve doktore koji rade“, objašnjava predsednica štrajkačkog odbora Slavica Vlaisavljević.

Najavu produženja radnog vremena smatraju neprihvatljivim, jer rade smenski rad, neprekidni ambulantni rad, svakodnevno primaju pacijente, i već su preopterećeni normativima.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji zdravstvenih ustanova koji predviđa, primera radi, da samo jedan lekar opšte medicine godišnje mora da pregleda čak 7200 pacijenata. Produžetak radnog vremena za njih bi značio premor i moguće profesionalne greške, što bi dodatno ugrozilo pacijente.

A pacijenti razumeju lekare:

"Svakako su u pravu, zato što oni imaju jako mnogo administracije, nemaju vremena da pogledaju pacijenta“.

"Pa ne znam, pravo da vam kažem, nisam u toku sa njihovim zahtevima“.

"Znate šta, i u pravu su. Naročito koliko nas je mnogo ovde, a njih je malo“.

"Mi imamo problem sa specijalistima, kad tamo čekamo po pet, šest meseci. Ovde što čekam sat ,dva vremena, to nije ništa“.

Gradski sekretar za zdravstvo Zoran Blagojević ističe da je obaveza grada da utvrdi radno vreme instutucija čiji je osnivač, što znači i radno vreme domova zdravlja.

"Što se tiče medicinske administracije način njenog vođenja propisuju Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a postoje najave da će posao oko papirologija biti smanjen u procesu giljotine propisa, odnosno ukidanja bespotrebnih akata“, objašnjava on.

Lekari pozitivno ocenjuju najavu iz Ministartva zdravlja da će promeniti postojeće normative rada, a zahtevaju da od ukupnog radnog vremena 75 odsto bude posvećeno radu sa pacijentom, a preostalih 25 uređenju administracije, kućnim posetama, profesionalnom usavršavanju.

Ukoliko se do 25. juna ne uspostavi dogovor, štrajkači najavljuju da će glavni odbor za grad Beograd odlučiti o daljim elementima pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: