Manje nesreća na putevima

Broj saobraćajnih nesreća na srpskim drumovima za trećinu manji nego lane. Ova godina bezbednija i za pešake - do sada život izgubilo njih pedeset.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 20.06.2010.

22:38

Default images

Broj saobraćajnih nesreća za prvih pet meseci smanjen je za trećinu u odnosu na isti period prošle godine, dok je život izgubilo 25 posto manje vozača i pešaka nego lane.

U saobraćajnoj policiji upozoravaju da su letnji meseci period veće ugroženosti biciklista u saobraćaju.

Podaci MUP-a govore da je 2010. godina bezbednija i za pešake, jer je od početka godine život izgubilo njih pedeset, dok je različite povrede zadobilo ukupno 1.312. Sve je to za trećinu manje nego u 2009. godini, kada je u nesrećama učestvovalo i gotovo 500 mališana.

Kako ocenjuju u MUP, brojke pokazuju da je na povoljniji bilans dobrim delom je uticao novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji se primenjuje od decembra 2009. godine. Nakon višegodišnjih rasprava, dilema i nejasnoća, novi saobraćajni propis smanjio je crni bilans na srpskim drumovima na kojima je godišnje ginulo i po 1.000 vozača i pešaka. Ipak, u policiji napominju da letnji meseci donose veći rizik od nesreća u kojima učestvuju biciklisti.

"Proleće i leto rizični su period za bicikliste, koji su neretko i odgovorni za udese“, napominju "saobraćajci".

"Za razliku od njih pešaci u saobraćajnim nesrećama stradaju u prolećnim i jesenjim mesecima. Od donošenja novog Zakona o saobraćaju poginulo je 17 biciklista, dok je manje od 500 povređeno“.

Dok se pešacima kazne najčešće ispisuju zbog pretrčavanja ulice van pešačkog prelaza i nepoštovanja crvenog svetla na semaforu, najčešći prekršaj biciklista je neosvetljenost dvotočkaša na obaveznoj prednjoj i zadnjoj strani.

Čest je slučaj da prestupi biciklista ometaju druge učesnike u saobraćaju. Statistika pokazuje da su vozači bicikala za nastanak nezgode odgovorni u 64 odsto slučajeva u kojima ima povređenih, kao i u trećini svih nezgoda sa smrtnim ishodom.

Poseban problem je činjenica da je među vozačima bicikala na ulicama i drumovima veliki broj dece. Tokom prošle godine skoro 190 dece izazvalo je saobraćajnu nesreću. Po pitanju odgovornosti deteta za nezgodu u saobraćaju postoji i dilema stručne javnosti. Ipak, preovlađujući je stav psihologa da dete sa navršenih devet godina života može potpuno samostalno da učestvuje u saobraćaju.

U policiji kažu da represija predviđena novim zakonom prema vozačima, biciklistima, motoristima i pešacima koji ne poštuju propise - ne jenjava.

"Smanjenje broja poginulih pešaka za 30 posto u odnosu na isti period prošle godine, najbolji je pokazatelj smanjenja najranjivijih učesnika u saobraćaju“, ističu u MUP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: