Iskaz trag ka ubicama Ćuruvije?

Postoje tri iskaza bivšeg pripadnika Crvenih beretki Nenada Ilića iz 2003, i u jednom od njih govori o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Izvor: B92

Subota, 19.06.2010.

16:13

Default images

Policija ni danas ne želi da se oglasi povodom tvrdnji Udruženja novinara Srbije da poseduje policijski dokument u kome se navodi ko su moguće ubice Slavka Ćuruvije.

Prema tom dokumentu, vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”, ubili su pripadnici zemunskog kriminalnog klana Mile Luković Kum i Miloš Simović.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je za B92 da policija i pravosudni organi rade na utvrđivanju činjenica i da će se oglasiti kada dođu do novih saznanja.

Međutim, Danica Drašković tvrdi za B92 da je Nenad Ilić još 2003. godine dao tri iskaza policiji i da je u jednom od njih govorio o umešanosti zemunskog klana u ubistvo Slavka Ćuruvuje.

Ni 11 godina od ubistva Slavka Ćuruvije ne postoji nijedna zvanična informacija o tom zločinu.

Advokat porodice Ćuruvije Rajko Danilović kaže da iskaz Nenada Ilića nije ništa novo.

“To je objavljeno u ‘Sablji’. Moguće je da nije istraživano dalje, moguće zato što je, čuli smo od generala Banjca, da je 400 policajaca koji su radili na predmentu ubistva Đinđića otpušteno s posla. Možda je i to razlog”, ocenjuje on.

“Uglavnom, tužilaštvo i policija nisu na taj podatak obratili veliku pažnju. Prvo zato što onaj ko je to rekao nije kredibilan da bi bio uvažen i nije dao nikakve druge dokaze osim priču koja bi omogućila istraživanje da li je taj podatak tačan”, kaže Danilović.
Liljana Smajloviæ smatra da bi iskaz Iliæa bio koristan u istrazi o ubistvu Æuruvije (Tanjug)
Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, i dalje tvrdi da bi policijski iskaz Nenada Ilića, koji je ona predočila novinarima, bio koristan u istrazi o ubistvu Slavka Ćuruvije i da bi tužilaštvo njime trebalo da se pozabavi.

“Mene veoma čudi što Rajko Danilović nije ranije izneo ove pojedinosti koje je izneo Nenad Ilić, ako su mu bile poznate. Ja sam sinoć na RTS-u čula da tužilac kaže da njemu to nije bilo poznato”, navodi Smajlovićeva.

“Ja mislim da nama sada treba nezavisna komisija koja bi ispitala sve tragove, a ne samo one tragove za koje se neko odlučio i misli da idu u pravom pravcu i zato nemamo ubice jer ne želimo da uzmemo u obzir ništa što nam se ne uklapa u već stvorenu teoriju”, ocenjuje ona.

I Danica Drašković tvrdi da je Nenad Ilić još 2003. godine dao tri iskaza policiji i da je u jednom od njih govorio o umešanosti zemunskog klana u ubistvo Slavka Ćuruvuje.

“Treći, jedini validan iskaz je dat pred istražnim sudijom Lazarevićem i tužiocem Dragutinovićem. Postavlja se pitanje zašto oni nisu pitali Nenada Ilića o ubistvu Ćuruvije nego su taj iskaz preskočili. Milan Dragutinović bio je tužilac i u predmetu Ibarska, ali ga je SPO smenio jer je radio za DB”, kaže Draškovićeva.

Predmet o ubistvu Ćuruvije još nije procesuiran jer tužilaštvo od policije nije dobilo dokaze na osnovu kojih može da podigne optužnicu, podseća Rajko Danilović.

“U davnoj, mirnoj fazi jedne hibernacije, zamrzavanja, nije ni na koji način oživljavan, stoji mirno i tako tiho u Specijalnm sudu. Ima tužilac koji je to pokrenuo i sudiju istražnog koji je pokušao istražnim radnjama da to otkrije, saslušano je svih 27 članova tima koji je pratio tog kritičnog dana Slavka Ćuruviju i Branku Prpu”, podseća on.

Slavka Ćuruviju je 24 sata dnevno pratilo 27 pripadnika Službe državne bezbednosti raspoređenih u tri grupe.

Obelodanjeni tajni dokument Resora državne bezbednosti, pod radnim nazivom "Ćuran", dokazuje da je nadzor obustavljen tek nekoliko minuta pre samog ubistva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: