Vojvodina: Polupredsednički sistem?

Vojvođanskog premijera ubuduće će, umesto dosadašnjih 30 poslanika, predlagati šef parlamenta, što opoziciji "vezuje ruke", piše "Politika".

Izvor: B92

Subota, 19.06.2010.

00:35

Default images

Prema novom poslovniku, koji je usvojila Skupština Vojvodine, predsednik pokrajinskog parlamenta imaće gotovo predsednička ovlašćenja.

I dok opozicija upozorava da je to pokušaj uvođenja predsedničkog sistema u Vojvodini, politički analitičar Branko Radun kaže za "Politiku" da je dobro to što se jača institucija predsednika parlamenta.

"Novim poslovnikom funkcija predsednika skupštine postaje mnogo značajnija nego što je do sada bila. Iako opozicija to tumači kao stvaranje predsedničkog sistema, mislim da sada baš nije takva situacija. Međutim, u budućnosti to bi moglo da preraste u neki polupredsednički sistem na nivou regije”, objašnjava Radun.

Radikalima to liči na "promovisanje predsednika pokrajinske skupštine u predsednika Vojvodine”, kaže šef poslaničke grupe SRS-a Milorad Mirčić.

U stožeru vladajuće koalicije, Demokratskoj stranci, odbacuju sve spekulacije u vezi sa, navodno, namerom da se na mala vrata uvede predsednički sistem. Stvari se, kažu oni, svode na isto, jer svakako predsednika skupštine bira vladajuća većina.

"Davanje nadležnosti predsedniku Skupštine Vojvodine da predlaže kandidata za predsednika vlade preuzeta je iz demokratske prakse parlamentarnih sistema više od 90 zemalja i ne vidim šta je tu sporno. On će to činiti u konsultacijama sa poslaničkim grupama o tome ko ima kapacitet da formira vladu”, objašnjava dosadašnji šef poslaničke grupe Za evropsku Vojvodinu Dragoslav Petrović.

Ni naprednjacima se ne dopada ta, kako kaže funkcioner SNS-a Igor Mirović, skrivena namera u povećanim nadležnostima prvog čoveka parlamenta.

Međutim, oni veći problem u novom poslovniku, koji je inače usklađen sa novim Statutom Vojvodine, vide u ograničenoj mogućnosti delovanja opozicije, prvenstveno u tome što im je uskraćeno ustavno pravo na predlaganje. Naime, po novom poslovniku, skupštinsku odluku će moći da predloži najmanje pet poslanika.

"Zašto je za neke odluke povećan broj poslanika koji treba da je podrže i to na 30 poslanika? Kao da se neko, pišući novi poslovnik, rukovodio time da u Skupštini Vojvodine sada ima 29 poslanika opozicije. To znači da, do kraja mandata Pajtićeve vlade, opozicija neće moći da podnese zahtev za opoziv neke odluke, jer nas nema dovoljno”, kaže on.

Milan Đukić, poslanik SPO i vladajuće koalicije naglašava da je broj 30 izabran jer je to četvrtina broja poslanika u Skupštini Vojvodine.

Ni Radun ne vidi razlog zašto bi se vladajuća koalicija koja u pokrajinskom parlamentu ima komotnu većinu sada osiguravala od kritika opozicije.

"Vladajuća većina ima komotnu i stabilnu većinu i ne vidim zašto bi tim poslovnikom pokušala da suzi manevarski prostor opoziciji. Uostalom, ni dešavanja u pokrajinskoj skupštini nisu bila tako medijski propraćena pa da je vladajuća većina toliko osetljiva na neke inicijative poslaničkih grupa opozicije. Nije baš jasno zašto su to uradili osim ako ne postoji neka nestabilnost unutar vladajuće koalicije o kojoj javnost ne zna”, zaključuje Radun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: