EP: BiH politički nestabilna

Evropski parlament je na sednici u Strazburu usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj je izrazio zabrinutost zbog političke nestabilnosti BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.06.2010.

08:09

Default images

Parlament Evropske unije je naveo i problem "izostanka volje političkih snaga i lidera u toj državi da postignu zajedničku viziju".

Upotreba nacionalističke i secesionističke retorike koja podriva odnose između srpske, muslimanske i hrvatske zajednice, kao i funkcionisanje centralne države, mora prestati, navodi se u rezoluciji EP.

Svi građani multietničke BiH moraju uživati ista prava bez ikakve diskriminacije, naglašava se u rezoluciji.

EP je, sa druge strane, izrazio zadovoljstvo zbog napretka u procesu vizne liberalizacije i podvukao veliku važnost ovog čina za građane BiH.

U Rezoluciji se dalje kaže da je neophodno sprovesti ključne političke reforme kako bi bili dostignuti standardi potrebni za pristupanje EU, što uključuje reformu pravnog sistema i poštovanje ljudskih i prava manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: