Irinej: Da živimo u slozi

Srpski patrijarh Irinej izjavio je, tokom prve posete Pećkoj patrijaršiji od ustoličenja, da bi želeo da Srbi i Albanci žive u slozi i ljubavi.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.06.2010.

08:04

Default images

Srpski patrijarh Irinej je posetio Pećku patrijaršiju, mesto gde će i zvanično biti ustoličen.

U sklopu priprema za ustoličenje patrijarha, u Patrijaršiji su bili i ministar vera Bogoljub Šijaković, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević.

Ustoličenje srpskog patrijrha najavljeno je u oktobru u Pećkoj patrijaršiji, a današnja poseta patrijarha Irineja i ministara u Vladi Srbije predstavlja početak priprema za ustoličenje.

Taj dogadaj je važan za sve nas, ne samo u postojećoj političkoj konstelaciji, kada Srbija nastoji da sačuva svoj poredak na Kosovu i kada se bori pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, već i da crkva u Pokrajini zadrži ulogu koju je imala kroz istoriju, rekao je ministar vera Bogoljub Šijaković.

"Okupili smo se ovde da sagledamo mogućnost smeštaja svih ljudi i organizaciju tog velikog događaja", rekao je ministar i dodao da nema nikakvih smetnji u pripremama za ustoličenje partijarha, najavljenom za 4. oktobar, u saradnji s međunarodnom zajednicom.

"Sve teče po planu i ne predviđamo nikakve probleme u tom procesu (ustoličenja). Saradnja s međunarodnim institucijama na tom planu je dobra", kazao je Šijaković.

Patrijarh Irinej je na Kosovu živeo godinama te mu današnji dolazak u patrijaršiju nije prvi.

"Mi ovde vekovima živimo zajedno... Ovaj narod (Srbi) je živeo dugo sa Albancima kao sa najbližima, nalazili su zajednički jezik, zajednički način života“, rekao je patrijarh.

“Toga perioda se sećam i želeo bih da tako bude i danas i sutra i svagda - da dva naroda žive u slozi, ljubavi, životom prihvatljivim i za jedne i za druge", dodao je on.

Novoizabrani srpski patrijarh nije tražio nikakvu dozvolu za današnji ulazak na Kosovo.

Patrijarh SPC je podsetio novinare da je na Kosovu živeo od 1947. do 1975. godine i da Pećku patrijaršiju smatra svojom kućom i da mu za dolazak u nju ne treba nikakva dozvola.

On je u prvom obraćanju iz Pećke patrijašije poručio pravoslavnim vernicima na Kosovu da ne gube poverenje u SPC.

Komentarišući aktuelna zbivanja u Eparhiji raško-prizrenskoj, patrijarh Irinej je rekao da svi monasi koji su napustili manastire mogu da se vrate, ako to ne učine neće dobiti kanonski otpust za službovanje u u nekoj drugoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

On je dodao da za sada nema nikakve potrebe za bilo kakvim strukturalnim i administrativnim promenama u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: