"Bez novih pregovora o Kosovu"

Lider SPO Vuk Drašković poručuje da bi vlast u Srbiji trebalo da se realnije postavi prema kosovskom problemu, piše "Danas".

Izvor: Danas

Petak, 18.06.2010.

01:30

Default images

"Kakvo god mišljenje o kosovskoj nezavisnosti da donese MSP, ni novi pregovori o statusu, niti bilo kakva inicijativa u UN, neće moći da promene realnost", kaže Drašković.

"Beograd i Priština moraju da se dogovaraju, da uspostave najbolje moguće odnose. Države koje priznaju nezavisno Kosovo nazivaće to odnosima dveju susednih država a mi ćemo to da tretiramo kao odnose unutar Srbije", kaže on.

"Reč je o krupnoj terminološkoj razlici, bez praktičnih konsekvenci. Mačka će loviti miševe, iako će ona za nekog biti crna, a za nekog drugog bela", ocenjuje Drašković.

Na pitanje kako onda komentariše značaj koji predstavnici Vlade Srbije daju mišljenju Međunarodnog suda pravde, on kaže da podgrejavanje takvih stanovišta ne može biti od koristi.

"Bilo kakvo mišljenje MSP ne može promeniti realnost na Kosovu. A realnost je takva da na Kosovu živi mali broj pripadnika srpske nacionalnosti. Realnost je, recimo, da Srbija ne može više održavati paralelne institucije, izmeštene u Srbiju. To se radi čak i u mestima u kojima praktično Srba više nema. U čijem je to interesu?", kaže Drašković.

"Ni novi pregovori o statusu, niti bilo kakva inicijativa u UN, ne mogu da promene realnost. Po Ustavu Srbije, Kosovo je pokrajina u okviru suverene države Srbije. Ni ta ustavna odredba nije u stanju da promeni kosovsku realnost. Krivac za tu stvarnost je katastrofalna politika Slobodana Miloševića", smatra on.

Drašković objašnjava da kada je reč o kreiranju državne politike prema kosovskom problemu i evroatlantskim integracijama, nema strateških razlika između Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

"Međutim, činjenica je da smo mi za odlučnije i brže poteze, po cenu rizika da se izgubi poneki glas birača. Smatramo da naša koalicija najviše rizikuje ukoliko izbegava da rizikuje. Ne može istovremeno da se bude odlučno za proces evropskih integracija i da se podilazi antievropskim stavovima mnogih građana", objašnjava Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: