EU za jaču budžetsku disciplinu

Lideri EU su se saglasili da povećaju budžetsku disciplinu i transparentnost poslovanja banaka kako bi odbranili evrozonu, pre svega od krize u Španiji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 17.06.2010.

21:12

Default images

Države članice Unije su se takođe saglasile da postoji potreba za transparentnijim "testovima stresa" banaka, koji bi služili za određivanje stanja u kom su one.

Čvršća koordinacija ekonomskih politika će se odnositi na EU u celini, a ne isključivo na zonu evra, za šta se zalagala Francuska.

Lideri EU su predvideli mogućnost uvođenja sankcija onim zemljama koje budu kršile pravila o budžetskoj disciplini i koje se budu smatrale "lošim đacima", a predvideli su i nagrade za "dobre učenike".

Kako bi se obezbedilo zdravo poslovanje banaka, lideri su se dogovorili da se javno objavljuju izveštaji o solventnosti banaka, što bi trebalo da doprinese transparentnosti i poverenju u bankarski sistem.

"Sve članice Unije saglasile su se da se poveća transparentnost i da se sprovede stres test banaka, i da se to objavi u julu. Verujem da je to veoma važan korak, jednostavno da se berzama da do znanja da idemo na potpunu transparentost“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Države Unije su takođe dogovorile predloge za evropsku bankarsku taksu i najavile da će članicama Grupe 20 razvijenih i zemalja sa brzim ekonomskim razvojem, na samitu u Torontu 26. i 27. juna, predložiti uvođenje poreza na finansijske transakcije.

Britanski premijer Dejvid Kameron, poznati euro skeptik, izjavio je da neće prihvatiti nikakve sankcije zato što ne planira da se pridruži evrozoni.

"Evrozona mora da sama reši svoje probleme. Neću podržati nikakav transfer vlasti iz Vestminstera u Brisel. Mi nismo u evrozoni, niti ćemo biti“, kazao je Kameron.

Evropski lideri usvojili su i strategiju postojanog ekonomskog rasta i otvaranja radnih mesta "Evropa 2020", piše u saopštenju sa samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: