Usvojen nacrt zakona o trgovini

Vlada Srbije je usvojila i uputila skupštini na razmatranje i usvajanje nacrt zakona o trgovini.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

16:51

Default images

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je istakao da je taj zakon jedan od tri ključna zakona za tržište Srbije.

"Ti zakoni važni su za usklađivanje sa pravom Evropske unije i značiće atraktivniji ambijent u sektoru trgovine u Srbiji," rekao je Milosavljević.

Zakon o trgovini je jedan od retkih sistemskih zakona koji nije pretrpeo promene u prethodnim godinama, rekao je ministar napominjući da je sektor trgovine u prethodnih devet godina generisao oko 1,8 milijardi evra investicija i da je gotovo svake godine "više nego duplo brže rastao od rasta bruto domaćeg proizvoda", ne računajući 2009. godinu.

"Vrlo je bitno da zakon bude što pre usvojen kako bi se ti pozitivni trendovi u sektoru trgovine, i pre svega u privlačenju novih investicija, otvaranja novih radnih mesta ali i ravnomernijem rasporedu modernih i savremenih trgovinskih formata na čitavoj teritoriji Srbije, ostvarili", rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, taj zakon polazi od osnovnog načela da je trgovina slobodna, da su svi učesnici na tržištu u sektoru trgovine ravnopravni i da je svima dozvoljeno da se bave trgovinom.

Novim zakonom o trgovini daje se doprinos decentralizaciji Srbije, jer se deo poslova tržišne inspekcije prenosi na komunalnu inspekciju na nivou lokalalnih samouprava i to u delu koji se tiče kontrole prodaje, van predviđenog mesta prodaje, rekao je Milosavljević.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, donošenjem Zakona o trgovini prestaće da važe Zakon o trgovini iz 1993. godine, Zakon o uslovima za obavljanje prometa, vršenje usluga i prometu robe i inspekcijskom nadzoru iz 1996. godine i Zakon o cenama iz 2005. godine.

Zakon o trgovini primenjivaće se od 1. januara 2011. godine i to je prvi korak ka donošenju Zakona o zaštiti potrošača.

Vlada pomaže građevinskoj industriji

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize, do kraja 2011. godine, koji će po hitnom postupku biti upućen u skupštinskiu proceduru na usvajanje.

Kako je rekao ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, predloženi zakon predviđa za projekte koje će finansirati država ubrzanu proceduru za izbor ponuđača, koja je predviđena Zakonom o javnim nabavkama.

"Ukinuli smo suspenzivno dejstvo bilo kakvog prigovora na sam nastavak procesa javne nabavke", rekao je Dulić, ističući da se time ne menja Zakon o javnim nabavkama, odgovarajući na novinarsko pitanje da li se tim predlogom zakona menja dejstvo Zakona o javnim nabavkama.

Ministar je istakao da će to važiti za projekte koje će utvrđivati vlada i koji će se finansirati iz budžetskih sredstava, ali će i kontrolisati realizaciju projekata, kao i odrediti minimalne i maksimalne cene.

Dulić je naveo da će zahvaljujući tom zakonu već krajem avgusta ili početkom septembra moći da počne izgradnja oko 5.000 jeftinih stanova na prostoru vojne kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu, jer, kao što je to sada slučaj na toj lokaciji, jedna "mala firma koja ne može da učestvuje u tako velikom projektu podnela je zahtev za zaštitu prava ponuđača, koji još uvek stoji u komisiji".

"Ovim tempom radove na toj lokaciji bismo počeli tek u martu sledeće godine", istakao je Dulić, dodajući da je potrebna apsolutna državna kontrola radova koji se finansiraju iz budžeta.

"Niko neće moći da radi iznad tih cena i da nekoliko puta više naplati te građevinske radove", naglasio je on.

Projekti se odnose na izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju škola, obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, stanova, autoputeva i državnih puteva, sportskih objekata, objekata za potrebe obavljanja delatnosti iz oblasti kulture i drugih objekata od javnog značaja.

Pri realizacijih tih projekata moraće da se koristi domaći građevinski materijal u učešću od najmanje 70 odsto.

Naručilac je dužan da uputi poziv svim domaćim preduzećima, koja ispunjavaju kriterijume koje će utvrditi vlada, kao i da pribavi najmanje tri ponude.

Ministar je kazao da bi trebalo da Predlog zakona o podsticanju građevinske industrije bude usvojen u Skupštini Srbije "na prvoj narednoj sednici, koja može da bude odmah po završetku postojeće sednice".

"Vlada će u narednih nekoliko dana poslati zahtev za naredno zasedanje i nadamo se da ćemo iskoristiti dan za glasanje koji treba da bude do kraja juna da se izglasa ovaj zakon", rekao je Dulić, dodajući da će lokalne samouprave moći odmah da kandiduju projekte.

Dulić je kazao da bi vlada na sledećoj sednici trebalo da usvoji novu uredbu o određivanju naknade za konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, koja bi trebalo da znatno ubrza taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: