Đelić sa Fileom o podršci Unije

Potpredsednik vlade Božidar Đelić je razgovarao u Briselu s evropskim komesarom Štefanom Fileom o finansijskoj podršci od 200 miliona evra koju bi EU odobrila.

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.06.2010.

15:24

Default images

Đelić je rekao da je sa Fileom postignut dogovor da se do sredine jula dovrše pregovori da Srbija od EU dobije makrofinansijsku podršku od 200 miliona evra.

Podrška od 200 miliona evra Srbiji su krediti, objasnio je potpredsednik vlade, koje pod najpovoljnijim tržišnim uslovima dobija sama Evropska unija, a to znači na dugi rok i uz veoma niske kamate.

Đelić je dodao da očekuje da prva tranša ove finansijske podrške EU Srbiji bude raspoloživa već krajem ove godine.

Đelić je dodao i da je Fileu uručio elemente za predstojeći izveštaj o napretku Srbije u integraciji u EU.

Potpredsednik srpske vlade je naveo da je obavestio evropskog komesara za proširivanje da je Srbija pripremila odgovore na upitnike koje su pre Srbije dobile zapadnobalkanske zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja.

"Evropska komisija nas je obavestila da će srpske odgovore na upitnik moći da preuzme kad dobije 'zeleno svetlo' Saveta ministara EU", dodao je Đelić.

On je naveo da "Srbija na svakom koraku želi da pokaže kapacitet s kojim raspolaže i to nije ni na koji način pritisak na Evropsku komisiju ili zemlje članice EU".

"Veoma bitno je to što smo i ovaj put pokazali da će Srbija biti potpuno spremna za čas kad Evropska komisija dobije 'zeleno svetlo' i da ćemo tada odgovoriti na upitnik koji će nam dostaviti", rekao je Đelić.

Đelić će 5. jula u Briselu ponovo sa zvaničnicima Evropske komisije razgovarati i o Dunavskoj strategiji makrorazvoja zemalja kroz koje protiče najveća evropska reka.

Tada će već biti poznat i tekst te strategije koju priprema Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: