Telenor: Ekološka bazna stanica

Prva ekološka bazna stanica u Srbiji koju pokreću energije sunca i vetra, u mreži kompanije "Telenor", puštena u rad u mestu Pločica, u opštini Kovin.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

12:27

Default images

Taj ekološki pilot-projekat prva je u nizu "zelenih" investicija kompanije "Telenor" u oblasti napajanja telekomunikacione mreže.

U projektu su učestvovali domaći stručnjaci, koji su projektovali hibridno postrojenje na sunce i vetar i izvođači.

"Eko bazna stanica štedi do 50 odsto električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije za napajanje telekomunikacione mreže, a u rad su je pustili ministar životne sredine Oliver Dulić i generalni direktor Telenora u Srbiji Šel Morten Jonsen", navedeno je u saopštenju.

"Otvaranjem jedne ovakve bazne stanice želimo da podstičemo i utičemo na kolektivnu ekološku svest kompanija i da damo primer ostalim kompanijama u borbi za očuvanje životne sredine", kazao je tim povodom Morten Jonsen.

Pored ugradnje solarnih panela i vetrogeneratora na lokaciji, u smanjenju emisije ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti učestvuje i specijalni sistem hlađenja baterija.

Baterije su montirane u kanal u podu i na taj način je omogućeno da temperatura u prostoriji bude veća, odnosno da sistem za hlađenje radi kraće.

Puštanjem u pogon prve ekološke bazne stanice obogaćena je Telenorova zelena kampanja započeta 2008. učešćem te kompanije u borbi protiv klimatskih promena.

Takve bazne stanice već postoje u okviru grupe "Telenor" u Norveškoj, Bangladešu, Pakistanu, Crnoj Gori i Mađarskoj, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: