Bojovićev klan planirao dva ubistva

Luka Bojović planirao ubistvo dvojice visokih funkcionera MUP-a Srbije, kao osvetu za akcije protiv Darka Šarića i ubistva vođa zemunskog klana, piše "Blic".

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

01:41

Default images

Nalog za jedno od dva ubistva izdao je Milorad Ulemek Legija.

"Na meti Bojovićevog klana su jedan visoki funkcioner kriminalističke policije, zbog hapšenja pripadnika narko-klana Darka Šarića, i jedan iz Specijalne jedinice MUP Srbije zbog akcije u Meljaku, kada su ubijeni tadašnji Bojovićevi šefovi, vođe zemunskog klana", kaže izvor iz vrha policije.

Naređenja za ova ubistva primljena su sa dve adrese, jedna iz Crne Gore od Šarića, a druga iz ćelije Centralnog zatvora u Beogradu od Legije.

"Bojović je ranije svetio ubistvo Željka Ražnatovića. Sada po Legijinom nalogu sveti ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, a po Šarićevom pokušava da planiranim atentatom spreči policiju da nastavi akciju na razotkrivanju svih njegovih poslova i saradnika", kaže izvor "Blica“.

On nije želeo da otkrije identitet policajaca čije je likvidacije planirao Bojović. Akciju na razotkrivanju Šarićevog klana vodila je srpska BIA, a Uprava kriminalističke policije je uhapsila osumnjičene, dok su akciju u Meljaku 27. marta 2003. vodili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

"Osoba iz kriminalističke policije je na meti Bojovićevog klana, ali je interesantno da je za njegovu smenu u MUP Srbije zainteresovano i nekoliko osoba iz vlasti, za koje se pretpostavlja da imaju dobre veze sa Šarićem", kaže izvor.

On navodi da su, prema saznanjima policije, oba atentata planirana po dolasku Miloša Simovića, osuđenog pripadnika zemunskog klana u Srbiji.

"Zadatak Miloša Simovića bio je da u Zagrebu ubije Sretka Kalinića, čiji je autoritet u klanu ugrožavao Bojovićevu lidersku poziciju na terenu, a na koju je isplivao posle raspisivanja poternice za Šarićem. Šarić ima poternicu Interpola i njegov prostor za bavljenje kriminalom je sada znatno sužen. On je nastavio da švercuje kokain iz Južne Amerike i tim poslom rukovodi iz Crne Gore, a posao glavnog operativca koji treba da pokriva evropsko narko-tržište prebačen je na Bojovića", kaže on.

On navodi i da je Bojović odavno jedan od glavnih Šarićevih saradnika.

"U Srbiji je bilo evidentirano oko 50 organizovanih kriminalnih grupa, koje su međusobno sarađivale ili ratovale. Najjači sukob bio je između Bojovićevog i klana Sretena Jocića. U jednom momentu pojavio se Šarić koji je preuzeo celo podzemlje. Sav novac je bio oko njega, rukovodio je svim poslovima, od šverca kokainom do privatizacija, imao je veze sa političarima koji su mu pružali zaštitu... Na takvoj poziciji Šarić je pod svojim kontrolom sve grupe, uključujući Bojovića i Jocića, uprkos njihovom međusobnom sukobu", rekao je izvor lista.

On navodi da je hapšenjem Jocića i raspisivanjem poternice za Šarićem, Bojović izbio na lidersku poziciju na terenu, na kome je najpre očistio svoje redove.

"U poslednja četiri meseca, ubijen je Bojovićev kum Cvetko Simić, nestala su dvojica saradnika u BiH, pucano je na Kalinića. Posle tog zločina, Simović je, po Bojovićevom planu, trebalo da bude prebačen u Srbiju i organizuje ove dve likvidacije. Plan je propao jer je Kalinić preživeo, a Simović uhapšen naredne noći", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: