Zahtev Slovačke Srbiji a ne Euleksu

Ministarstvo pravde Slovačke tražilo izručenje jednog od navodnih šefova kosovsko-albanske mafije u Slovačkoj, Bakija Sadikija, od Srbije umesto od Euleksa.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

01:24

Default images

Portparol Ministarstva pravde objasnio je da je zahtev da se Sadiki izruči poslat Srbiji jer Slovačka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Slovačka diplomatija upozorava da je izručenje trebalo tražiti od Euleksa.

"Resor pravosuđa imao je sve potrebne informacije na vreme. To je bila stvar Ministarstva pravde i nadležnih partnera u skladu sa kosovskom realnošću", kazao je za dnevnik SME portparol slovačkog MIP-a Peter Stano.

Slovačko MUP nema informacije da li je Sadiki još na Kosovu, gde nije morao da se brine da će biti uhapšen jer je zahtev za izručenje podnet samo Srbiji, a slobodno se kretao iako je kosovska policija tačno znala gde se nalazi.

"I dalje se za njim traga. Izdat je nalog za hapšenje", kazala je portparolka slovačkog MUP-a Andrea Polačikova.

Sadikija, koji od 2002. godine ima slovački pasoš na osnovu braka sa Slovakinjom, slovačko tužilaštvo je u februaru ove godine optužilo za šverc 120 kilograma heroina u šest pošiljki 2007. i 2008. godine takozvanom balkanskom vezom iz Turske u Slovačku i Poljsku.

Za to krivično delo u Slovačkoj mu preti od 20 do 25 godina zatvora.

Pre nego što je policija izvršila raciju u njegovoj kući i restoranu u Visokim Tatrama 15. marta, Sadiki je navodno hitno poslovno otputovao u Albaniju. U Slovačku se više nije vraćao, a slovačka policija je uverena da mu je neko dojavio za raciju i da se sprema njegovo hapšenje.

U trag mu je Slovačka ušla na Kosovu 5. maja, a 17. maja je i zvanično zatražila njegovo izručenje od Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: