SAD proširuju spisak sankcija Iranu

Američko ministarstvo finansija zamrzlo sredstva jedne iranske banke i nekoliko kompanija, što je prvi korak Baraka Obame u primeni novih sankcija protiv Irana.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

00:45

Default images

Savet bezbednosti UN-a usvojio je prošle nedelje rezoluciju o novim sankcijama Iranu, zbog nuklearnog programa te zemlje.

Time je proširen spisak pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva, kao i lista proizvoda čiji je izvoz u Iran zabranjen.

"Narednih nedelja nastavićemo da povećavamo finansijski pritisak na Iran“, izjavio je američki ministar finansija Timoti Gajtner.

Gajtner je dodao da su Sjedinjene Američke Države "iza scene" gradile međunarodnu podršku kod ministara finansija drugih zemalja za uvođenje dodatnih sankcija.

Zamrznuta su sredstva Poštanske banke, kao i komande Iranske revolucionarne garde u vazduuhoplovstvu i raketnoj odbrani, zbog njihove uloge u razvoju balističkih raketa.

Mera američkog ministarstva obuhvataju i dve firme iz industrije nafte i gasa, četiri pojedinca i pet brodarskih kompanija.

Gajtner je rekao da je američka administacija identifikovala ukupno 22 nafftne, energetske i osiguravajuće kompanije u Iranu i van te zemlje koje su u vlasništvu iranske vlade, ili pod njenom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: