Tadić: Niko nije unapred "zaštićen"

Nema povlašćenih u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, bez obzira na političke i rođačke veze, poručio predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 17.06.2010.

12:15

Default images

"Srbija ostaje apsolutno privržena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, nisu zaštićene ni 'nacionalne ikone'", rekao je on.

Sa skupa koji se bavio borbom protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi poručeno da je Srbija spremna da korupciju svede na minimum, i da je u borbi protiv korupcije neophodna saradnja nadležnih organa iz celog regiona.

Predsednik Boris Tadić izjavio je da je korupcija u godinama pre početka tranzicije bila je oblik favorizovanog ponašanja i da sada Srbija mora da aktivira svaki segment svoje države da se bori protiv tog društvenog zla i da u toj borbi nema onih koji su zaštićeni.

"Dajemo podsticaj u uspostavljanju pravnog društva i principa koji je apsolutno nepromenljiv za republiku Srbiju a to je da niko neće biti zaštićen, bez obzira na svjou partijsku pripadnost, na svoje rođačke veze, na ulogu u društvu u svim prethodnim decenijama. I kao što vidite niko nije zaštićen i ljudi koji su na neki način 'nacionalne ikone' i predstavljaju 'žive spomenike' u našem društvu i niko nije zaštićen, ali svako ima pravo na fer suđenje", rekao je on.

Prema rečima Tadića, Srbija ostaje privržena evropskim intergacijama i želi da doprinese stabilnosti u regionu i čitavoj Evropi, zbog čega ostaje partner zemalja zapadnog Balkana i svih evropskih država u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tadić je rekao da priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji jeste istorijski pokušaj da se prevaziđu istitucionalni nedostaci i slabosti.

On je istakao da je potrebno izgraditi jake institucije u državi, jer je to pretpostavka mirnog razvoja, stabilnosti i boljeg i kvalitetnijeg života građana.
"Izgradnja institucija je naša obaveza i izazov epohe u kojoj danas postojimo", rekao je Tadić i ocenio da je postojanje države bez jakih institucija interes organizovanog kriminala.

Izgradnja institucionalnih kapaciteta je, prema rečima Tadića, pretpostavka da se država efikasno izbori sa korupcijom i kriminalom.

Tadić je naglasio da se svi predstavnici države moraju boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala i na taj način doprinositi izgradnji instutucija, jer je Srbija devedesetih imala "snižene vrednosti instutucija".

Posledice tih godina, dodao je on, osećaju se i danas.

Malovićeva: Neophodna promena svesti građana

Snežana Maloviæ (Tanjug)
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je izjavila da je država odlučna da se bori protiv korupcije, da u toj borbi neće biti zaštićenih, ali da je za uspeh neophodna promena svesti građana i uspostavljanje novog sistema vrednosti.

Malovićeva je kazala da će se adekvatnim kažnjavanjem svakog vida korupcije doprineti suzbijanju te pojave.

"Naša obaveza je i preventivno delovanje, kao i kontinuirani rad na podizanju svesti građana i njihovom aktivnom uključivanju u borbi protiv korupcije, što je važan preduslov za uspeh", rekla je ministarka u beogradskom Sava centru na skupu o borbi protiv korupcije.

Ona je rekla da je uverena da će doslednom primenom zakona država uspeti da osigura efikasno gonjenje svih počinilaca koruptivnih krivičnih dela i razbijanje finansijskih tokova organizovanih kriminalnih grupa.

Ministarka je naglasila da se to odnosi na sve koji su na nelegalan način stekli ekonomsku moć bez obzira na društveni status, a koji moć koriste za korupciju državnih funkcionera, kupovinu medija i upravljanje finansijskim institucijama.

Prema rečima Snežane Malović, novim zakonima i reformom pravosuđa država iskazuje nameru da niko ne bude zaštićen funkcijom koju obavlja, a dokaz za to je odredba po kojoj su funkcioneri optuženi za korupciju u nadležnosti tužioca za organizovani kriminal.
"Time je stavljeno do znanja da neće biti amnestiranih", rekla je Malovićeva.

Ona je poručila da celo društvo treba da upostavi novi sistem vrednosti i da u potpunosti sazre svest da je korupcija neprihvatljiv model ponašanja.

Biće potrebno vreme i to neće biti jednostavno, ali država će nastaviti da radi na tom poslu jer građani nemaju vremena, rekla je ona.

Ministarka pravde je rekla i da u reformisanom pravosuđu nema i neće biti mesta za bilo koga ko se u svom delovanju ne rukovodi poštovanjem zakona i etičkim standardima.

Reformu pravosuđa ona je označila kao "suočavanje sa prošlošću, reformu budućnosti protiv recidiva prošlosti, reformu koja znači stvaranje pravosuđa čiji su osnovni principi pravo, pravda i odgovornost".

Zagorka Dolovac: Korupcija da se svede na minimum

Dražavna tužitrljka Zagorka Dolovac rekla je da je cilj tužilaštva da pojave korupcije svede na minimum i da se pošalje poruka da se korupcija ne isplati.

To ćemo postići organizvanom akcijom svih institucija, jasnom političkom podrškom i porukom da su takve akcije neophodne, rekla je Zagorka Dolovac na regionalnom skupu tužilaca u Beogradu.

Dostizanje evropskih standarda u borbi protiv korupcije je naš cilj, rekla je Zagorka Dolovac i napomenula da je kažnjavanje korupcije jedno od sredstava u borbi protiv nje.

Smisao je, međutim, u preventivnom delovanju, zbog čega se pristupilo nizu zakonskih izmena, rekla je Zagorka Dolovac.

Ona je podsetila da su postupci protiv svih funkcionera optuženih za korupciju odnedavno u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal.

Najviši stepen profesionalizma Tužilaštva za organizovani kriminal je granacija da će korupcija u državnim organima biti na minimumu, smatra Zagorka Dolovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: