Masovne grobnice u Makedoniji?

Makedonske i kosovske vlasti nameravaju da započnu zajedničku istragu povodom navoda da na makedonskoj teritoriji postoje grobnice civila sa Kosova.

Izvor: Beta

Sreda, 16.06.2010.

10:13

Default images

Prema navodima, civili su sahranjeni tokom rata 1998-1999, izjavili su zvaničnici makedonskog ministarstva spoljnih poslova.

Makedonsko ministarstvo potvrdilo je vest u kojoj se navodi da se makedonske i kosovske vlasti konsultuju, kako bi uskoro oformile radne grupe stručnjaka koji će utvrditi da li su na tlu između Makedonije i Kosova zakopani kosovski civili.

Istraga bi trebalo da pokaže da li se radi o grobnicama u kojima su tela civila koje su ubile srpske snage u sukobima na Kosovu, navodi portal Žurnal.

"Nemamo saznanja da su to masovne grobnice, već da se radi o ljudima koji su možda ubijeni ili su poginuli na kosovskoj terititoriji 1998-1999. pa su njihova tela donesena i pokopana na makedonskoj teritoriji blizu granice", naveli su za Betu izvori iz makedonskog ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde.

Kosovski ministar pravde uputio je prošlog meseca pismo makedonskoj vladi u kojem je tražio da se ispitaju navodi o mogućim grobnicama.

Kosovski ambašador u Makedoniji Skender Durmiši izjavio je za portal Žurnal da će se ubrzo sastati makedonska ministrka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i njen kosovski kolega Bajram Redžepi da bi razgovarali na tu temu i da bi dogovorili detalje vezane za početak istrage.

Makedonsko ministrastvo unutrašnjih poslova nije iznelo detalje povodom najavljenog susreta, a portparol makedonske vlade Martin Martinovski rekao je Beti da do sada vlada nije raspravljala o tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: