HR: NVO kritikuju HRT zbog koncerta

17 hrvatskih NVO osudilo postupak Hrvatske radio-televizije koja je direktno prenosila koncert čiji je prihod išao za potrebe odbrane hrvatskih generala u Hagu.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

12:59

Default images

Koncert "Za istinu" je bio namenjen skupljanju sredstava za odbranu optuženih pred domaćim sudovima, ali i za potrebe osuđenih za ratne zločine.

HRT je prenosom koncerta "Za istinu" 13. juna učinila nekoliko nedopustivih grešaka, kršeći više tačaka zakona o HRT-u, jer je stala iza jednostranog tumačenja nedavne ratne prošlosti, navode NVO.

"HRT je značajan javni prostor u sklopu prenosa tog koncerta dao licima koja su kršile pravno-demokratske principe osporavajući presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, i presude domaćih sudova donesene u korektno vođenim postupcima, insistirajući na nevinosti lica za koje je nedvosmisleno utvrđeno da su naredila ili izvršila ratne zločine, zločine protiv čovečnosti ili druge teške povrede ljudskih prava", navodi se u izjavi.

"HRT je u potpunosti zanemario patnju žrtava tih zločina, veličajući i nazivajući herojima ratne zločince i lica protiv kojih se vode procesi za ratne zločine ili za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovali u izvršenju zločina".

Nevladine organizacije ističu da je "prenos koncerta bio na granici ratnohuškačke propagande i kao takav ozbiljno ugrozio proces pomirenja u Hrvatskoj i užem regionu, ali i sam proces demokratizacije, za koji je nužno podsticati proces suočavanja s nedavnom prošlošću na osnovu verodostojnih činjenica".

Ističe se na problematičnost činjenice da je prenos, koncert i njegovu poruku podržao i predsednik Programskog saveta HRT Zvonko Milas, što navodi na zaključak da se radi o službenom stavu HRT.

"Pozivamo nadležne institucije da reaguju na kršenje Zakona o HRT i na pojave osporavanja verodostojno utvrđenih činjenica o ratnim zločinima i krivičnoj odgovornosti pojedinaca u medijskom prostoru javne televizije", zaključuje se u zajedničkoj izjavi koju je potpisalo 17 nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: