Protesti prerasli u rasnu mržnju

U selu Jabuka kod Pančeva već danima traje zastrašivanje i maltretiranje Roma na rasnoj osnovi. Stotine meštana okuplja se svako veče i kamenuje kuće Roma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

19:30

Default images

Protesti zbog ubistva Dejana S. (17) pretvorili su se u širenje rasne i nacionalne mržnje, saopštila je policija.

Dejana S. je ubio vršnjak romske nacionalnosti B.J., koji je uhapšen i pred sudijom za maloletnike se brani ćutanjem. Policija je saopštila da je uhapsila i zadržala u pritvoru petoricu osumnjičenih za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje.

U pančevačkom selu Jabuka već nekoliko dana veliki broj policajaca čuva Rome, čije su kuće nekoliko puta kamenovane, a njihovi vlasnici verbalno napadani.

Svako veče većina meštana neromske nacionalnosti okuplja se ispred seoske škole. I dok okupljeni koji nisu hteli pred kamere kažu da je reč o mirnom protestu, policija, Pančevačka uprava i sami Romi smatraju da je reč o širenju rasne i nacionalne mržnje:

"Napadaju nam kuće, ne možemo od njih da izađemo u prodavnicu, nigde... Razbijaju nam imovinu, prozore, vrata, sve i svašta s nama rade."

"Nisu svi drugi krivi zbog njega. Ne treba da ispaštamo svi mi zbog toga što smo Romi."

Da nije reč o običnom protestu potvrdio je i načelnik PU Pančevo Zvezdan Radojković, koji kaže da je policija spremna da reaguje u svakom momentu. Ispred svake romske kuće sada dežuraju policajci, a u Jabuci su i pripadnici žandarmerije.

"Građani se okupljaju u sve većem i većem broju. Sada imamo situaciju da se polako zaboravlja taj nemili događaj i dolazimo u situaciju da se na ovakav način pokušava rešiti određeni lokalni komunalni problemi. U tom smislu pokušavamo da razgovaramo sa ovim ljudima i da im ukažemo da je policija, koja je ovde prisutna, tu zbog, ne samo otkrivanja, već i daljeg sprečavanja daljeg vršanje krivičnih dela", kaže Radojković.
Kako bi se strasti stišale, Jabuku je posetila pančevačka gradonačelnica Vesna Martinović.

"Predsednik skupštine i ja smo došli u Jabuku ne bi li u razgovoru sa meštanima pokušali da malo smirimo tenzije i da, uz uvažavanje nesreće i tragedije koja se dogodila, sprečimo da se tragedija ne ponovi i ne uzme nešto širi obim, a sve ukazuje na to, s obzirom na broj ljudi koji svake večeri protestuje", kaže Martinovićeva.

Sve je počelo nakon što je u četvrtak ubijen sedamnaestogodišnji Dejan S., a za taj zločin osumnjičen je njegov vršnjak romske nacionalnosti, koji je priveden. Navodno, ubistvu su prethodile rasprave na Fejsbuku i prepirke oko krađe patika.

Načelnik pančevačke policije Zvezdan Radojković demantovao je pisanje nekih medija da se osumnjičeni posle ubistva iživljavao na ubijenom i ostavio na njegovom telu sataništičke simbole.

Meštani uslovljavaju vlasti puštanjem uhapšenih

Meštani sela Jabuka kod Pančeva nisu hteli da razgovaraju sa gradonačelnicom Vesnom Martinović i načelnikom Policijske uprave Zvezdanom Radojkovićem jer su razgovore uslovljavali puštanjem iz pritvora uhapšenih za izazivanje međunacionalnih nereda prethodnih dana u tom selu.

Veći deo meštana koji su došli u Halu sportova u Jabuci na sastanak zahtevao je puštanje petoro sugrađana koji su uhapšeni da bi sastanak počeo, ali je Radojković to odbio.

Policija je saopštila da je uhapsila i zadržala u pritvoru Vladimira Stanišića (1986), Srđana Buinala (1974), Predraga Spasića (1991), Marka Stefanovskog (1992) i Dejana Lešnikovskog (1983), sve iz Jabuke, zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Protestna šetnja večeras nije ni održana jer su po selu raspoređene jake policijske snage pojačane četom žandarmerije.

Predsednik Skupštine Pančeva Tigran Kiš je izjavio da će lokalna vlast ipak nastojati da razgovara sa građanima jer je nedopustivo da se ovakve stvari dalje dešavaju.

Vlast u Pančevu je uputila pomoć u hrani i medicinskoj zaštiti Romima u Jabuci koji, u strahu za svoju bezbednost, već tri dana ne izlaze iz kuća.

Karadžić: Strašan primer beznađa društva

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić zatražio je da se pod hitno objavi lista uhapšenih organizatora protesta zbog ubistva Dejana S.

On je ocenio da rasistički napadi na građane Srbije romske nacionalnosti u Jabuci predstavljaju najstrašniji primer beznađa u kome je naše društvo.

"Kriminalci, rasisti i fašisti već peti dan uzastopno napadaju nedužne građane Srbije", navodi Karadžić i dodaje, "umesto da imamo pola zemlje na nogama koja će stati u odbranu svojih građana, vidimo pozive opštinskih vlasti da se Romima dostavi hrana i medicinska pomoć, jer iz straha ne izlaze iz kuća", naveo je Karadžić u pisanoj izjavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: