Bogdanović: Pet miliona za 44 plate

Srbija plaća 44 funkcionera koji zastupaju interese kosovskih Srba u opštinama gde ih uopšte nema. Ministar za KiM Goran Bogdanović najavljuje promene.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

23:10

Default images

Sedam opština na Kosovu, gde Srba gotovo da i nema, u centralnoj Srbiji zastupa 44 funkcionera koji mesečno iz budžeta naplate 4 miliona i sedamsto hiljada dinara.

Posle tuče za funkcije odbornika opštine Podujevo, koji se od 1999. sastaju u Kuršumliji, Bogdanović kaže da će predložiti Vladi da razmotri ima li smisla nastaviti sa finansiranjem takvih samouprava.

U Podujevu, na Kosovu, gotovo da više ima nema Srba, pa ipak, skupština opštine funkcioniše- doduše u Kuršumliji.

Čine je odbornici koji ni sami ne žive na Kosovu ali su, pokazalo se nedavno, spremni da se i pesnicama bore za funkcije u lokalnoj samoupravi.

"Umesto da se bave time kako da vrate ljude u Podujevo, kako da otvore administrativne prelaze...oni se bave ko će biti predsednik, ko će nešto dobiti", kaže Bogdanović.

Ministar Bogdanović kaže da je protiv održavanja lokanih izbora i konstituisanja organa vlasti u opštinama na Kosovu gde Srba više nema. Osim Podujeva, takva situacija je i u Đakovici, Prizrenu, Dečanima Uroševcu, Suvoj Reci, Klini.

"Svi problemi koji se tiču Đakovice, Dečana ...i bilo koje druge opštine mora da rešava ministarstvo a ako već to mora da radi, onda nam ne treba toliki broj ljudi već nam je dovoljan samo jedan čovek", rekao je on.

Zato će, kaže, u četvrtak, Vladi predložiti reorganizaciju i da će od Vlade Srbije tražiti da se uvedu koordinatori za svaku od sedam opština na Kosovu i Metohiji gde ne žive Srbi, jer će se time ostvariti uštede i neće se plaćati funkcioneri koji ne žive u pokrajine.

Ministar Bogdanović kaže da će u sredu biti održana konstitutivna skupština lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

On je uveren da će u koalicija koja ima vlast na republičkom nivou uspeti da formira većinu za preuzimanje vlasti u obe opštine.

Intrevju sa ministrom Goranom Bogdanovićem možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: