"Nema granice između Kosova i CG"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Budvi da ne postoji granica između Crne Gore i Kosova, već samo granica između Crne Gore i Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 15.06.2010.

16:24

Default images

Na sastanku Centralnoevropske inicijative u Bečićima, u Crnoj Gori, razgovaralo se i o tome ko se s kim graniči.

Dok ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen tvrdi da samo nekoliko tehničkih pitanja deli tu zemlju i Kosovo od rešenja pitanja granica, šef diplomatije Srbije uzvraća da granica između Crne Gore i Kosova uopšte ne postoji.

Crna Gora i Kosovo nemaju problem sa granicom, tvrdi ministar Milan Roćen.

"Problem ste napravili vi, to su samo tehničke stvari.. ", kaže on.

A i kako bi bilo problema, kaže Roćenov srpski kolega Jeremić, kad i ne postoji granica između Crne Gore i Kosova.

"Ne postoji granica između Crne Gore i Kosova, samo između Crne Gore i Srbije, ako međutim ima problema nadam se da će to rešiti Beograd i Podgorica", odgovara Jeremić.

Na sastanku u Bečićima, ministri inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative razgovarali su o unapređenju regionalne saradnje i evrospkom putu zemalja koje se spremaju za to.

Vuk Jeremić smatra da ukupna stabilnost na Balkanu podrazumeva pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, do kojeg je moguće doći samo dijalogom.

On je precizirao da je Srbija spremna za dijalog i da se nada da će, "posle stava Međunarodnog suda pravde Hagu, za to biti i ostali".

"Znamo koji su problemi. Problem je i status koji nije rešen, a on ne može biti rešen dok se ne saglase svi, jer takav je princip u Evropi", rekao je Jeremić i dodao da "tražimo da taj princip važi i za Srbiju".

Jeremić je napomenuo da će prioritet Srbije, koja iduće godine preuzima predsedavanje CEI, biti pomirenje među narodima država bivše SFRJ, ali i poboljšanje stabilnosti u regionu.

"Mnogi iz Evrope apostrofiraju upravo to poboljšanje bezbednosti kao preduslov pristupanju EU, ali mislim da nije potrebno da nam to Evropa govori, jer to je prirodna stvar", rekao je Jeremić i ocenio da već ima napretka po tom pitanju.

On je najavio da će tokom predsedavanja CEI, Srbija učiniti sve da se poboljšaju efikasnost i aktivnosti te organizacije, kao i da se sve dogovoreno primeni.

Na sastanku inicijative kojom predsedava Crna Gora usvojena je i Budvanska povelja, dokument koji propisuje buduću saradnju zemalja članica te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: