Svedok: Niko nije teran u VRS

Na suđenju Momčilu Perišiću u Hagu, svedok odbrane Petar Škrbić rekao je da oficiri Vojske Jugoslavije nisu bili primoravani da idu u Vojsku Republike Srpske.

Izvor: Beta

Utorak, 15.06.2010.

17:11

Default images

Prema optužnici protiv Perišića, oficiri VJ bili su 1993. oficiri primoravani ili podsticani da idu na službu u Vojsku Republike Srpske.

Tadašnji načelnik Generalštaba VJ, general Perišić optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su 1993-95 počinile VRS i Srpska vojska Krajine (SVK).

Po optužnici, te armije i VJ su bile jedna oružana snaga pod kontrolom Perišića.

Svedok Škrbić izjavio je da je 1993, kada je u VJ imao čin pukovnika, dobrovoljno otišao da služi u VRS u nameri da "brani srpski narod" u BiH, u kojoj je bio rođen.

"Dobrovoljno sam otišao i svejedno mi je bilo koju će mi dužnost dati...I u rov bih otišao da su mi rekli, jer sam želeo da branim srpski narod", posvedočio je general u penziji Škrbić.

On je rekao da oficirima VJ, s poreklom u BiH i Hrvatskoj, nije bilo prećeno, niti im nuđeno državljanstvo SRJ, ako odu na službu u VRS i SVK, kako piše u optužnici protiv Perišića. Tvrdnju o nuđenju državljanstva nazvao je i logičkom besmislicom.

Napomenuo je, međutim, da je čuo za "mučne" sastanke na kojima je sa oficirima razgovarano o odlasku u VRS, ali da im nije prisustvovao.

Škrbić je precizirao da ga je, po dolasku u Glavni štab VRS u Han-Pijesku, na dužnost pomoćnika komandanta Drugog krajiškog korpusa u Drvaru rasporedio general Milan Gvero, pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića.

U avgustu 1994, na dužnost Mladićevog pomoćnika ukazom ga je rasporedio predsednik RS Radovan Karadžić, kazao je svedok.

Škribić je ispričao da je, dok je 1993. bio na dužnosti u Drvaru, Drugi krajiški korpus VRS preko svoje teritorije propuštao isporuke goriva iz Hrvatske za Hrvatsko veće odbrane u srednjoj Bosni.

"Mi smo puštali cisterne, ali su na svakih pet cisterni, nama ostajale dve", rekao je svedok.

Iskaz na suđenju Perišiću, Škrbić će nastaviti sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: