Tihić: Dobri odnosi cilj BiH

Prošlost treba ostaviti onima koji su za to merodavni, izjavio Sulejman Tihić koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 15.06.2010.

08:09

Default images

Državna delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić saglasio se sa sagovornicima u Beogradu da bi istoriju trebalo ostaviti istoričarima, a da bi političari, dijalogom i kompromisom, trebalo da se bave pitanjima sadašnjosti i budućnosti.

Međutim, u isto vreme predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić uputio je još jednu protestnu notu Srbiji - zbog hapšenja pripadnika oružanih snaga BiH Mirsada Salkića.

Nakon sastanka sa Sulejmanom Tihićem koji predvodi državnu i stranačku delegaciju, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da dve zemlje zajednički u svet šalju poruku da je zapadni Balkan prostor pomirenja i stalnog mira, koji želi da bude integrisan u Evropsku uniju.

Tihić je naveo da bi Srbija i BiH trebalo da razvijaju "specijalne" odnose i da on i njegova stranka promoviše politiku dogovora i kompromisa.

Predsednik Tadić poručio je da do ulaska Srbije i BiH u EU, treba učiniti još dosta toga u obe države.

“Imamo iskustva zajedničkog života u bivšoj Jugoslaviji i ubeđen sam da u EU možemo ponovo biti zajedno i izgrađivati prijateljske odnose. Do tada treba da učinimo sve da reformišemo naše zemlje, da učinimo sve u pravcu pomirenja, ostvarivanja ekonomskih potencijala naših država i osiguramo prosperitet naših građana”, kazao je on.

Sulejman Tihić ocenio je da njegova poseta Beogradu treba da bude podsticaj za bolje odnose u budućnosti.

“Ova poseta Beogradu i Srbiji, razgovori na svim nivoima, treba da bude podsticaj za još bolje odnose. Strateški interes BiH jesu dobri odnosi sa Srbijom, sa Hravtskom sa Crnom Gorom, sa našim susedima”, naveo je on.

Tokom posete bosanskohercegovačke delegacije Beogradu, potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo položio je venac na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Tihić je podsetio i na zajedničke korene pojedinih visokih funkcionera dve zemlje.

“Mi smo sinoć svi bili u Bosanskom Šamcu. Koincidencija je da je tamo rođen predsednik Alija Izetbegović, tamo je rođen premijer Zoran Đinđić. Uostalom, i predsednik Tadić je rođen u Sarajevu. Dakle, puno toga ima što nas veže i treba da koristimo na dobrobit naših država, naših građana”, kaže on.

Poseta Tihića usledila je tri nedelje nakon što je dolazak u Beograd otkazao predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić.

U isto vreme on je u protestnoj noti naveo da je hapšenje Mirsada Salkića, koji je u Srbiji uhapšen zbog krađe oružja i borbenih sredstava, potpuno bespravno i da predstavlja nastavku nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima BiH.

Da li će ipak i Silajdžić i kada doći u Srbiju, još uvek nije poznato, ali predsednik Tadić poručuje da su Silajdžiću vrata u Beogradu otvorena.

“Sa Tihićem nisam razgovarao o poseti Harisa Silajdžića, o tome razgovaram sa Harisom Silajdžićem koji ima otvorena vrata da dođe u Beograd kada god hoće”, rekao je on.

Delegacije iz Bosne i Hercegovine sastala se i sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sutra će boraviti u Novom Pazaru.

Cvetković: Srbija poštuje integritet BiH

Srbija čvrsto poštuje teritorijalni integritet BiH i podržaće svaki dogovor koji prihvate tri konstitutivna naroda u toj državi, rekao je premijer Mirko Cvetković tokom susreta sa kolegom iz federacije BiH Mustafom Mujezinovićem.
Mustafa Mujezinoviæ i Mirko Cvetkoviæ (Tanjug)
Kako je nakon susreta u Beogradu saopšteno iz Cvetkovićevog kabineta, Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma ostaje dosledna i čvrsto opredeljena za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

"Veoma smo zainteresovani za unapređenje regionalne saradnje i razmenu iskustava u procesu integracija zamalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju kao i za širenje i unapređenje ekonomskih odnosa i intenziviranje saradnje', rekao je Cvetković, a prenosi se u saopštenju.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović istakao je da je veoma važno da BiH i Srbija imaju dobre bilateralne odnose i dodao da bi od velike koristi bio i zajednički izlazak dve zemlje na treća tržišta.

Tokom sastanka dvojica premijera razgovarala su i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i merama koje se preduzimaju da bi se prevazišli negativni efekti svetske ekonomske krize.

Dačić: Izuzetna saradnja sa BiH

Policijaka saradnja Srbije i BiH je izuzetna, o čemu govori više uspešno izvedenih zajedničkih akcija i uspešnih napora država u regionu u oblasti borbe protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, ocenili su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Sadik Ahmetović.
Sadik Ahmetoviæ i Ivica Daèiæ (Tanjug)
"U toku je usaglašavanje odredbi Sporazuma između Srbije i Federacije BiH o saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, nelegalne trgovine narkoticima, psihotropnim supstancama, ilegalnih migracija i ostalih krivičnih dela", rekao je ministar Dačić posle sastanka sa Ahmetovićem.

Takođe, u završnoj je fazi i usaglašavanje Sporazuma o saradnji MUP Srbije i Ministarstva sigurnosti BiH u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, dodao je Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Oba dokumenta bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu potpisana do kraja jula ove godine.

Dačić je naglasio da "snažno podržava" nastojanja BiH u procesu vizne liberalizacije i drugim aktivnostima, usmerenih na približavanje BiH evropskim integracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: