Kurti osuđen pa oslobođen

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti osuđen na devet meseci zatvora i posle izricanja presude oslobođen jer je tokom 2007. proveo u pritvoru 11 meseci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

17:58

Default images

Presudu je donelo međunarodno sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavao međunarodni sudija Ferdinando de Mongota.

Suđenje Kurtiju za učešće u neredima u Prištini u kojima su poginula dva čoveka i povređeno njih 80, odlagano je devet puta jer je on odbijao da se pojavi.

Mongota je rekao da suđenje počinje, iako je planirano za 21. jun, kako se ne bi produžio pritvor optuženom Kurtiju. On je uhapšen u subotu, 12. juna, uveče posle niza neuspeha policije da ga pronađe.

Na početku suđenja Kurti je odbio da odgovara na pitanja sudskog veća jer, kako je kazao, ne priznaje sudsko veće Euleksa.

"Nisam se pojavio na ročištima, jer ja ne priznajem Euleks i jer je ovo politički motivisan proces. Ponovni pocetak vođenja slučaja je potvrdio da je Euleks nedemokratska vlast i da je ovo nepravičnosudsko veće", obrazložio je kasnije Kurti.

On je dodao da bi prihvatio poziv za suđenje od sudskog veća koje bi činile domaće sudije i na Kosovu koje bi bilo "oslobođeno od međunarodne vladavine".

Tužilac Alji Redža koji zastupa optužnicu u ime Specijalnog tužilaštva, rekao je da je tužilaštvo povuklo još jednu tačku optužnice, tako da se Kurtiju sada sudi samo za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Pred sudskim većem je počelo saslušanje svedoka optužbe.

Pokret Samoopredelenje je saopštio da je hapšenje i suđenje Kurtija posledica straha aktuelne vlasti od "pokreta koji je odlučio da učestvuje na izborima sledeće godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: