EU: Otvoriti prelaze ka Gazi

Šefovi diplomatija EU zatražili su da Izrael otvori prelaze ka pojasu Gaze i istragu u slučaju vojne akcije protiv međunarodnog konvoja pomoći.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.06.2010.

16:13

Default images

Oni su na sastanku u Luksemburgu saglasili o odgovarajućoj zajedničkoj izjavi u kojoj se zahteva slobodan protok humanitarne pomoći, komercijalne robe i lica ka Gazi i iz nje.

Ministri su zatražili i "hitnu, potpunu i nadstranačku istragu" krvave vojne akcije u međunarodnim vodama protiv međunarodnog konvoja brodova koji su prevozili pomoć Gazi.

Medijator za Bliski istok Toni Bler izjavio je da veruje da će Izrael uskoro ublažiti blokadu Gaze tako što će dozvoliti da roba široke potrošnje i materijal za obnovu budu dopremani u palestinsku oblast.

Tokom prošle sedmice, Bler se tri puta sreo sa izraelskim liderima i kaže da je izraelska vlada spremna da oslabi trogodišnju blokadu, prenosi AP.

Bler je izjavio i da će Izrael ukinuti restrikciju robe koja može ući u Gazu i zbog koje je teritorija sa milion i po Palestinaca u dubokom siromaštvu.

Umesto nje postojaće kratka lista zabranjenih stvari zbog pitanja bezbednosti. Bler je rekao da se nada da će se pristanak Izraela dobiti tokom narednih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: