Aktivisti Grinpisa ušli u nuklearku

Švedska policija uhapsila oko 50 aktivista nakon što su upali u nuklearnu centralu "Forsmark", u okviru protesta "Grinpisa" protiv upotrebe nuklearne energije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

13:41

Default images

Aktivisti su rano jutros upali u centralu, 115 kilometara severno od Stokholma, a nekoliko njih je uspelo da se domogne krova zgrade, saopštila je policija.

Portparol policije Krister Nordstrom saopštio je da je 50 aktivista uhapšeno zbog upada i nepoštovanja bezbednosnih propisa.

Aktivisti su danas protestovali protiv planova vlade da dozvole izgradnju novih nuklearnih elektrana u Švedskoj.

Na video-snimku objavljenom na vebsajtu švedskog "Grinpisa" aktivisti obučeni u svetlo žute uniforme drže natpise sa sloganima u kojima traže da političari u četvrtak odustanu od nacrta zakona kojim se dozvoljava zamena postojećih švedskih nuklearnih reaktora novim, preneo je Rojters.

Nuklearke obezbeđuju oko 50 odsto električne energije u Švedskoj, i kako podseća AP, vlada ne želi da širi upotrebu nuklearne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: