Preduprediti letnju nestašicu krvi

Srbija ima 248.500 registrovanih davalaca krvi, što je 3,32 odsto ukupne populacije, saopštili predstavnici Instituta za transfuziju krvi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

13:12

Default images

Manifestacijom na Trgu Republike, Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi obeležili su Svetski dan davalaca krvi.

Povodom Svetskog dana davalaca krvi je upućen poziv Beograđanima da daju krv i preduprede tradicionalne letnje nestašice zaliha.

U Srbiji među dobrovoljnim davaocima preovlađuju muškarci, reč je o populaciji između 30 i 35 godina. Slično je bilo i danas u transfuziomobilu na Trgu u kojem su se našli novinar, sveštenik i penzioner.

"Trudim se jednom godišnje da dam krv, danas sam došao na događaj, video da je prazan autobus i odlučio. Lep je, human je osećaj, a fizičke tegobe nemam", rekao je Sergej Đuričić, novinar Tanjuga.

Ignjatije, monah manastira Bišnja u Srpskoj, rekao je da krv daje 32. put. "Tek".

"Na dar ste dobili, na dar i dajete. Ne dajem ništa što je moje, već ono što je Bog darovao. I hvala Bogu dao je zdravlje da mogu, da moja krv može biti korisna nekome", rekao je Ignjatije.

Sa 3,32 odsto ukupnog stanovništva među davaocima, Srbija pripada procentu srednje razvijenih zemalja i rangira se među prvih 30 zemalja u svetu.

Trenutne zalihe krivi su zadovoljavajuće, ali smo zbog sezone godišnjih odmora na pragu letnjih nestašica pa iz Instituta apeluju na davaoce da se odazivaju i u letnjim mesecima. Beogradu je dnevno potrebno 300 do 400 jedinica krvi, a Srbiji od 800 do 1.000.

Kako su naveli predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović i direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije Snežana Draškić, cilj je da se broj davalaca poveća na četiri odsto ukupne populacije, čime bi potrebe bile u potpunosti zadovoljene.

Prema rečima Draškićeve, u Beogradu trenutno postoje rezerve krvi za dva i po dana, što je zadovoljavajuće.

"Svakog leta suočavamo se sa nestašicama. Uz pomoć velikih i aktivnih kampanja proteklih godina uspevali smo to da prevaziđemo, nadam se da će i ove sezone to biti slučaj", navela je direktorka Instituta za transfuziju krvi.

Ona je dodala da je u Beogradu dnevno potrebno 300 do 400 jedinica krvi, dok je u celoj Srbiji potrebno od 800 do 1.000 jedinica.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović istakao je da je davanje krvi human čin koji će nekoga izlečiti i spasti mu život, kao i da je potpuno bezbedno po zdravlje davaoca.

"Davanje krvi je apsolutno sigurna procedura, koja ne samo da nije štetna već je korisna po zdravlje", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: