Stop eksploataciji romske dece

Romska deca u Srbiji rano napuštaju školu i zbog toga su podložnija radnoj eksploataciji, izjavila zamenica ombudsmana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

12:39

Default images

"Po velikim vrućinama, ali i na hladnoći srećemo decu koja peru prozore na kolima. Takvim scenama mora da se stane na put", rekla je Lukšić-Orlandićeva.

Zamenica zaštitnika građana je povodom Svetskog dana borbe protiv radne eksploatacije dece, 12. juna, navela i da nije retko da romska deca rade teške poslove da bi obezbedila sredstva za život svoje porodice.

Ona je navela da su romska deca podložnija radnoj eksploataciji zbog toga što rano napuštaju školu, jer samo oko 10 do 30 odsto romske dece koja upišu osnovnu školu stigne do osmog razreda.

"Oko 22 odsto ukupne populacije od 15 do 18 godina se ne školuje, dok je kod romske populacije taj procenat 90 odsto", kazala je Lukšić-Orlandićeva.

Ona je navela i da država treba aktivnije da radi sa romskim roditeljima kako bi im ukazala na važnost obrazovanja njihove dece.

Prema njenim rečima, propisi kojima se u Srbiji reguliše problem radne ekslopatacije dece su dobri i u skladu su sa evropskim i svetskim standardima.

Zamenica ombudsmana je podsetila da je zakonom u Srbiji deci od 15 godina dozvoljeno da rade, ali samo lakše poslove i nikako u noćnim smenama.

"Srbija nije Bliski istok i ne postoje fabike u kojima rade deca", kazala je ona i dodala da Inspekcija rada u Srbiji do sada nije registrovala primere radne eksploatacije dece.

Istraživač Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković navela je da je problem radne eksploatacije dece u Srbiji izraženiji u ruralnim sredinama, a postoje indicije da takva pojava postoji u borskom kraju.

Ona je najavila da će Beogradski centar za ljudska prava u septembru početi terensko istraživanje kako bi se došlo do preciznijih podataka o radnoj eksploataciji dece u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: