SZO: Falsifikovani lekovi

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da je više od polovine svih lekova koji se mogu kupiti preko interneta, falsifikovano.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

10:13

Default images

Ova organizacija je prenela i podatak da su prošle godine 84 deteta umrla u Nigeriji zbog pokvarenog sirupa za olakšavanje rasta zuba kod dece.

U više od dve hiljade slučajeva, falsifikovani lekovi uzrokovali su bolest ili smrt, sudeći prema podacima Instituta za bezbednost lekova, što je povećanje od više od 9 odsto u odnosu na 2008. godinu, saopštila je SZO, prenosi Glas Amerike.

Proizvodnja i prodaja falsifikovanih lekova je problem i za siromašne i za bogate zemlje.

SZO objašnjava da u bogatim zemljama falsifikovani lekovi skoro redovno sadrže hormone, steroide i lekove protiv raka, a u zemljama u razvoju, posebno u Africi, pacijenti kupuju lekove, često lažne, za tretiranje bolesti opasnih po život kao što su malarija, tuberkuloza, HIV i sida.

Ašifi Gogo, na čelu kompanije koja štiti potrošače od falsifikata, kaže da je vlada u Nigeriji razvila tehnologiju koja olakšava potrošačima da provere autentičnost lekova u trenutku kupovine.

"Svaki lek ima različit broj. Kada kupujete lek, zagrebete panel, pošaljete mobilnim telefonom tekst poruku sa brojem koji vidite i odmah dobijete odgovor da li je lek pravi ili lažan", objašnjava Gogo.

SZO navodi da bogate zemlje bolje sprečavaju prodaju lažnih lekova i navodi primer SAD koje imaju veoma snažnu regulatornu agenciju za hranu i lekove, sa veoma snažnom primenom zakona i dobrom saradnjom širom sveta.

Glavni proizvođači opštih lekova u Indiji i Brazilu optužuju, međutim, farmaceutsku industriju da pitanje falsifikovanja koristi da bi zaštitila svoje patente, dok SZO ističe da se ona ne bavi pravima intelektualne svojine, već zaštitom zdravlja ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: