"Insajder" o potrazi za Zemuncima

Prema istraživanju "Insajdera", vlasti su 2004. napravile nekoliko velikih propusta u potrazi za pripadnicima zemunskog klana. Emisija večeras na TV B92 u 22h.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

09:06

Default images

Mile Novaković, jedan od vođa "Sablje", 7 godina od ubistva premijera otkriva da je smenom 400 ljudi u MUP-u 2004. prestala organizovana potraga za Zemuncima.

Jedan od prvih velikih propusta vlasti u potrazi za odbeglim pripadnicima zemunskog klana bila je odluka da se ne sprovede istraga o tome gde se krio prvooptuženi za ubistvo premijera Milorad Ulemek.

Kada se 2004. godine Ulemek predao, tadašnji ministar policije Dragan Jocić rekao je da uopšte nije bitno gde se krio i da se o tome neće voditi istraga.

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Mile Novaković, međutim, smatra da je podatak gde se Ulemek krio veoma bitan.

"Evo, to je važno sada u celom ovom periodu i to će stalno biti važno, i konačno će verovatno i krenuti neka istraga o toj nekoj tzv. političkoj pozadini. Nek se ne utvrdi kao što ja mislim da se neće moći, ali nek se istraži. Nek dođu gospoda koji su komunicirali sa zemunskim klanom neposredno pre ubistva Đinđića, pa nek ispričaju ono što su ispričali u istrazi". rekao je Novaković.

"Neka dođu, neka ispričaju šta nikad ispričano, a šta su to oni u tom momentu komunicirali je li to njihov posao bio, je li posao bio gospodina iz Vojne bezbednosti da komunicira sa zemunskim klanom, je li posao bio gospodina koji je kasnije bio načelnik BIA-e da on komunicira, šta on ima, ispred koga on komunicira sa Legijom i sa Dušanom Spasojevićem. I ta komunikacija nije do kraja istražena i morala bi da se istraži i normalno da se vidi posle kako je ko posle ubistva Đinđića prošao“, dodaje on.

Da je istraga sprovedena, možda bi se već tada otkrilo ko je Legiji pomagao da se skriva, gde je boravio, s kim je bio u kontaktu, na koji način se finansirao.

Takvim propustima su nadležne institucije, slučajno ili namerno, ostalim odbeglim pripadnicima zemunskog kriminalnog klana prakticno omogućile da se bezbedno kriju, ali i da se s vremena na vreme konsoliduju i ponovo ubijaju.

O tome detaljnije večeras u 22 sata u vanrednom izdanju emisije "Insajder".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: