Odobrena ratifikacija SSP-a!

Dve godine posle potpisivanja, Evropska unija donela je odluku da počne sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.06.2010.

11:28

Default images

Prvi ugovor Srbije i EU, u procesu evrointegracija, sada je u nadležnosti parlamenata i vlada zemalja članica koje sve moraju da ga ratifikuju.

Kako se navodi, "Savet ministara prima na znanje kandidaturu Srbije za članstvo u EU". Odluka je doneta pošto je glavni haški tužilac Serž Bramerc obavestio ministre evropske unije da je zadovoljan saradnjom Srbije sa Tribunalom.

Bramerc je rekao da je "saradnja sa Srbijom u redu i da više nema nerešenih pravnih pitanja", iako Beograd mora da učini više na hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadzića.

Nakon što je šefove diplomatija EU izvestio o saradnji zemalja Balkana sa Tribunalom, Bramerc je izjavio da je možda potrebno promeniti načine traganja i primeniti druge mehanizme za nalaženje haških begunaca i ponovio da je glavni cilj Haškog tribunala da se nađu Mladić i Hadžić.

Glavni haški tužilac je rekao da očekuje da EU podrži takav pristup jer je "politika uslovljavanja i do sada davala dobre rezultate kada su u pitanju i haški i drugi međunarodni sudovi".

Na pitanje da li je na sastanku sa ministrima EU rekao da Beograd u potpunosti sarađuje sa Haškim sudom, Bramerc je odgovorio da ni u jednom izveštaju do sada nije na taj način definisao saradnju jer je "saradnja proces".

Iako je pominjana i takva mogućnost, evropski ministri nisu otišli i korak dalje, da evropskoj komisiji daju "zeleno svetlo" za razmatranje zahteva Srbije da dobije status kandidata za članstvo.

Izjave evropskih zvaničnika sugerišu da će i to pitanje uskoro biti na dnevnom redu.

"Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc izvestio nas je tokom ručka o najnovijim detaljima saradnje pojedinih zemalja zapadnog Balkana, naročito Srbije. Mi smo zaključili da Srbija nastavlja da sarađuje kako bi ostvarila nove rezultate na tom polju. Zato smo se dogovorili da sporazum o stabilizaciji i pridruživanju damo na ratifikaciju. Takođe pozdravljamo predanost Srbije evrointegracijama i njen zahtev za dobijanje statusa kandidata, koji je predat prošlog decembra. želeli smo da krenemo napred i vratićemo se i tom pitanju", rekla je šefica diplomatije EU Ketrin Ešton.

"Uzeli smo u obzir i zahtev Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i odlučili smo da to pitanje bude vraćeno Savetu ministara što je pre moguće. Mislim da je dobra i pozitivna poruka za građane Srbije to što smo dali na ratifikaciju sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, stvari se kreću. Nekada se kreću vrlo brzo a nekada postepeno ali idemo napred ka približavanju Srbije Uniji“, kazao je španski ministar spoljnih poslova Miguel Anhel Moratinos .

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je odluku Saveta ministara inostranih poslova EU o otpočinjanju procesa ratifikacije SSP sa Srbijom.

"Odluka približava Srbiju korak dalje ka EU, stavljajući naše odnose na snažniju, pravno obavezujuću i institucionalnu osnovu. Nadam se da će Samit doneti podjednako značajnu odluku zahtevajući od Evropske komisije da pripremi mišljenje o molbi Srbije za članstvo u EU“, istakao je evropski komesar za proširenje u saopštenju.

U Luksemburgu je bio i Božidar Đelić, predsednik Vlade Srbije Srbije za evropske integracije, koji je odluku saveta ministara prokomentarisao rekavši da je Evropa održala reč.

"Naš veliki uspeh i uspeh naših saveznika je što se u zvaničnom zaključku sa Saveta ministara inostranih poslova pozdravlja aplikacija Srbije i odluka da se ministri vrate razmatranju tog pitanja", rekao je Đelić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković smatra da je važno da ratifikacija SSP-a počne što pre.

"Važno je da ratifikacija Sporazuma počne što pre jer se obavlja u parlamentima svih 27 članica EU, kao i u parlamentu same Unije tako da će trajati sigurno godinu, dve", rekao je Cvetković tokom posete Kruševcu.

Premijer je rekao da Srbija održava tempo procesa evropskih integracija, kao i da očekuje da će naša zemlja naredne godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Fratini: Italija će prva ratifikovati SSP

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je ranije u toku dana da će "Italija biti prva zemlja koja će ratifikovati SSP sa Srbijom jer u tom pogledu u parlamentu postoji saglasnost vladajuće većine i opozicije".

"Italija bi podržala i deblokadu procesa prihvatanja kandidature Srbije za članstvo u EU, ali s obzirom da to ovog trenutka nije moguće, danas treba bar da usvojimo ratifikaciju i da potom tokom predsedavanja Belgije počnemo da razgovaramo o priključivanju Srbije EU", dodao je Fratini.

Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradski "Danas" piše da bi prva zemlja koja će ratifikovati SSP sa Srbijom mogla zapravo biti Španija.

Španski parlament je, sredinom maja, obavio 90 odsto posla u vezi s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao gest snažne podrške Srbiji u procesu evropskih integracija, navodi se u ovom listu.

"Zeleno svetlo" za ratifikaciju SSP-a samo je prvi korak u tom, inače, složenom procesu koji može potrajati mesecima, pa i godinama, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: