"Poskupeće i hrana i tehnika"

Proizvođači i uvoznici najavljuju da će usled slabljenja vrednosti dinara cene biti korigovane za gotovo sve vrste roba široke potrošnje, piše "Blic".

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

22:11

Default images

Građane Srbije u naredna tri meseca čeka novo stezanje kaiša, jer će poskupeti proizvodi od hrane, preko posuđa, do bele tehnike i kućnih aparata.

Ivan Nikolić, saradnik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" kaže da poskupljenja generalno treba očekivati od kompanija koje su direktni uvoznici robe ili onih čija proizvodnja direktno zavisi od uvoznih sirovina.

"U majskoj anketi koju je objavio MAT, 72,02 odsto firmi izjasnilo se da zbog slabljenja dinara u naredna tri meseca očekuje rast cena svojih ulaznih troškova, dok je 30,5 odsto njih kazalo da u istom periodu očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda. Međutim, teško je u ovom momentu reći koje će kompanije i iz koje oblasti prve pribeći podizanju cena svojih proizvoda", kaže Nikolić.

On dodaje da će inflacije, budući da je kurs ključni inflatorni pritisak, svakako biti.

"Ali pitanje je i koliko će uspeti da se iskontrolišu cene struje i goriva, koji su važni inputi u proizvodnji, kao i šta će biti sa poljoprivrednom proizvodnjom jer bi manjak u prinosima takođe mogao izazvati poremećaje na tržištu", kaže Nikolić.

Da je pritisak kursnih oscilacija postao prevelik, potvrđuju i sami privrednici.

Petrašin Jakovljević, generalni direktor kompanije "Metalac", objašnjava da će zbog slabljenja domaće valute cene njihovih proizvoda najverovatnije uskoro morati da budu korigovane.

"Svi inputi koji učestvuju u našoj proizvodnji vezani za čvrstu valutu, od goriva, struje do repromaterijala. Ambalažni materijal je od početka ove godine poskupeo je za više od 20 odsto, a na svetskom tržištu poskupeo je i čelik. Po novom cenovniku Ju-Es stila umesto pređašnjih 500 evra po toni čelik sada košta 730 do 750 evra po toni. A to treba izdržati. U ovom momentu nije lako biti pametan šta raditi kako bi održali uposlenost i obezbedili finansijsku sigurnost poslovanja. Mi smo još na oprezu, ali, kako stvari stoje, uskoro ćemo morati da podignemo cene naših proizvoda", kaže Jakovljević.

Ako je suditi po najavama, poskupljenja neće zaobići ni prehrambene proizvode. Slobodan Petrović, generalni direktor "Imleka", kaže za da, ukoliko evro nastavi da skače, treba očekivati da će mleko i mlečni proizvodi ove kompanije poskupeti u avgustu ili najkasnije u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: