Slobodan seks tek od 16. godine?

Podeljena mišljenja u kom dobu su maloletnici zreli za stupanje u intimne odnose, sa 14 ili 16 godina, piše "Politika".

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

22:06

Default images

1.000 građana potpisalo peticiju da se granica zakonitog pristanka na polne odnose sa starijom osobom, pomeri sa 14 na 16 godina.

Nevladina organizacija "Beo suport" pokrenula je uz podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice akciju s ciljem da se Krivičnim zakonom zaštite od stupanja u seksualne odnose sa odraslima deca do 16 godina.

Oni ističu da je razlika u zrelosti između starije osobe i šesnaestogodišnjaka podjednako nesrazmerna kao i između starije osobe i četrnaestogodišnjaka.

Urađena je i deklaracija o potrebi izmena i dopuna zakona koji se tiču granice seksualne slobode dece koja će biti predata Skupštini Srbije u septembru, zajedno s potpisima građana, objašnjava Ana Dimčevski iz "Beo suporta".

"Organizovali smo okrugle stolove u Beogradu, Kruševcu, Negotinu, Pančevu i Beloj Crkvi na kojima se raspravljalo o deklaraciji. Mi smo predstavili projekat i deklaraciju, kao i preporuke Saveta Evrope, čiji je i Srbija član, u kojima se navodi da bi bilo poželjno da se granica seksualnih sloboda podigne na minimum 15 godina tamo gde to nije učinjeno", kaže Dimčevskijeva.

Sagovornica dodaje da se na okruglim stolovima čulo dosta mišljenja da granica za zakonito stupanje u seksualne odnose treba da bude i viša, odnosno podignuta na 18 godina.

"Takođe, smatrali smo da treba da budu izuzeti od krivičnog gonjenja za kontakt s detetom do 16 godina vršnjaci, odnosno oni koji su do pet godina stariji. Eksperti su, međutim, rekli da je to prevelika razlika, pa je to u deklaraciji izmenjeno i razlika smanjena na do tri godine starosti", kaže ona.

Sličan stav iskazan je i na godišnjoj Konferenciji ombudsmana za decu jugoistočne Evrope, napominje Tamara Lukšić-Orlandić, zamenica zaštitnika građana za prava deteta.

Jedan od zaključaka ovog skupa održanog krajem maja u Banjaluci je i da "dobnu granicu deteta, za dobrovoljni pristanak na polni odnos, zakonom definisati sa 15 ili 16 godina, s obzirom da se deca uzrasta od 14 godina života nalaze u specifičnoj fazi svog odrastanja i da nisu i mogućnosti u potpunosti da shvate ozbiljnost i sve posledice svojih odluka".

Profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Milan Škulić smatra da je ovakva izmena u Krivičnom zakonu nepotrebna, kao i da se često radi o nerazumevanju da je reč o dobrovoljnom stupanju u seksualne odnose.

"Decenijima je ta granica kod nas 14 godina, kada bismo je podigli bili bi redak primer tako nečega u savremenom svetu. Problemi ranog stupanja u seksualne odnose rešavaju se boljim seksualnim obrazovanjem, boljom društvenom klimom, boljim odnosom roditelja i dece i boljom ulogom škole i uopšte ustanova koje se bave omladinom. Tako nešto se ne može rešavati krivičnim zakonodavstvom jer to je uvek bilo kontraproduktivno. Takođe, ne treba mešati moralne i pravne kriterijume. Nije sve što je nemoralno automatski takvo da bude krivično delo. Nekada neki odnos zaista nije primeren, ali u savremenom svetu bilo bi još komplikovanije da je krivično delo", smatra Škulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: